Hopp til innhold

– Utenriksdepartementet gir oss ingen informasjon om Rani

Familien Auni fra Sarpsborg etterlyser hjelp og informasjon fra UD, etter at Rani (25) har vært savnet i Syria i over en måned.

Familien Auni i Sarpsborg

– Vi vet ikke om han lever eller er død, sier Linda og Raid til NRK.no.

Foto: Privat/Shemsi Bunjaku / NRK

– Jeg vil bare vite om sønnen min lever. Og om norske myndigheter gjør noe med saken, sier Linda Rashami, moren til Rani, til NRK.no.

Ifølge familien i Sarpsborg ble 25-åringen arrestert av syriske regjeringssoldater i Damaskus for over en måned siden.

Han hadde dratt til Syria for å være gjest i bryllupet til et søskenbarn, men forsvant ifølge broren Raid under en handletur.

LES OGSÅ:

– Frykter det verste

– Et familiemedlem ringte han på mobilen. Rani rakk å fortelle at han satt i et militærkjøretøy, før telefonen ble tatt i fra han. Det var siste gang noen snakket med han, forteller Raid.

NRK.no møter moren og broren hjemme i Sarpsborg – en og en halv måned etter at Rani dro til Syria.

De forteller at tiden etter at han forsvant har vært tung.

– Vi vet ikke om han lever eller er død. Når du ikke har hørt noe fra en person på så lenge, er det klart man frykter det verste. Men vi håper og prøver å tenke positivt. Men det er ikke lett, sier broren Raid til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Linda Rashami

Moren Linda ser på bilder av seg selv sammen med sønnen som nå er savnet i Syria.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Savner informasjon

Situasjonen i Syria er svært farlig og uoversiktlig. FN anslår at over 3000 mennesker er drept i voldshandlinger siden den politiske uroen blusset opp i midten av mars.

25-åringen fra Sarpsborg skal ha blitt pågrepet under en handletur, men familien sier de ikke forstår hvorfor han har blitt arrestert.

De har forsøkt å få hjelp fra Utenriksdepartementet, men føler kun at de «stanger hodet i veggen».

– UD sier at de gjør noe, men vi får ingen informasjon om hva som skjer. Det vi vet er det vi hørt fra lokalavisa. UD har ikke kontaktet oss, sier de to.

I forrige uke bekreftet Utenriksdepartementet overfor NRK.no at de kjenner til at en norsk statsborger av syrisk opphav har vært savnet i en måned.

– Vi tar denne saken alvorlig, og har også tatt opp saken med det syriske utenriksdepartementet på ambassadørnivå. Men så langt har vi ikke fått noe klart svar på hvor denne norske statsborgeren befinner seg, sa underdirektør i UD, Frode O. Andersen, da.

Familien må kontakte UD

UD mener at det ikke er UD som skal kontakte familien, men at det er familien som skal kontakte UD.

– Vi burde kanskje ha ringt familien, men UD har ikke hatt noen ny informasjon å gi. Jeg ber også om forståelse for at det er vanskelige forhold å jobbe under, men at vi prøver å gjøre det vi kan, sier underdirektør Frode O. Andersen.

UD understreker også at de i april frarådet alle nordmenn om å reise til eller oppholde seg i Syria.

Rani Auni

Familien har ikke hørt fra Rani Auni på over en måned.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK