Hopp til innhold

FN: Over 3000 drept i Syria

Over 3000 mennesker har mistet livet i Syria siden demonstrasjonene mot regimet startet i midten av mars. Minst 187 av dem er barn, ifølge FNs menneskerettighetssjef.

Syria

Så mange som 3000 mennesker har blitt drept siden demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime i Syria begynte for sju måneder siden.

Foto: HO / Reuters

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navanethem «Navi» Pillay

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navanethem «Navi» Pillay.

Foto: KEYSTONE/Laurent Gillieron / Scanpix/AP

Bare de ti siste dagene er det rapportert at over 100 mennesker er drept, opplyste Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, fredag.

Hun kritiserer syriske myndigheter for «brutal undertrykkelse» og ber verdenssamfunnet hindre at opprøret utvikler seg til full borgerkrig.

– Alle medlemmer av verdenssamfunnet må ta konsekvensene av det som skjer, og iverksette tiltak som hindrer at undertrykkingen og drapene ender i full krig, fremholder hun i en uttalelse.

– Urovekkende utvikling

– Ettersom flere medlemmer av militæret nekter å angripe sivile og bytter side, så viser krisen allerede urovekkende tegn til å utvikle seg til en væpnet konflikt, sier Pillay.

På spørsmål om hva som bør gjøres, sier Pillays talsmann, Rubert Colville, at det må være opp til partene.

– Det som er gjort så langt, har ikke hatt effekt, og folk blir fortsatt drept hver eneste dag, sier han.

Sterkere motstand

Syriske aktivister opplyste fredag at 36 personer ble drept i uroen i Syria torsdag. Blant dem skal det ha vært 25 soldater.

Det syriske observatoriet for menneskerettigheter sier samtidig at syriske regjeringssoldater møter stadig sterkere væpnet motstand.

Den sittende presidenten Bashar al-Assad nekter å gi etter for demonstrantenes krav om maktskifte. Al-Assad tok over som president i Syria etter sin far i 2000.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

Momen Jaber spikrer tepper på plass

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakten på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, har en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.