Hopp til innhold

Sarpsborg-mann savnet i Syria

Rani Auni skal ha blitt arrestert av syriske regjeringssoldater under en handletur, og har vært savnet i Syria siden september. Familien i Sarpsborg lever i uvisshet om hva som har skjedd.

Trafikk i Damaskus, Syria

Rani Auni skal ha blitt arrestert av syriske regjeringssoldater under en handletur i Damaskus i Syria.

Foto: Khaled Al-Hairiri / Reuters

Rani Auni dro fra Sarpsborg til et bryllup i Syria tidlig i september. Familien har ikke hørt noe fra ham siden, skriver Sarpsborg Arbeiderblad i sin papirutgave.

LES OGSÅ:

Familien fortviler

Ifølge familien i Sarpsborg ble Auni arrestert av syriske regjeringssoldater i Damaskus for en drøy måned siden. Familien er svært bekymret for hva som har skjedd.

– Vi vet ikke om han lever eller er død, sier broren Raid Auni til SA.

De sier til avisa at de ikke forstår hvorfor broren har blitt arrestert, og håper nå på hjelp fra norske myndigheter for å finne ut hva som har skjedd.

LES OGSÅ:

UD tar saken alvorlig

Norske statsborgere som arresteres i utlandet har rett på bistand fra norske myndigheter, og Utenriksdepartementet bekrefter at de kjenner til at en norsk statsborger av syrisk opphav har vært savnet i en måned.

Underdirektør i UD, Frode O. Andersen, innrømmer at det er vanskelig for norske myndigheter å bistå i Syria slik situasjonen er i landet. Det anslås at minst 2.700 mennesker er drept i voldshandlinger siden den politiske uroen blusset opp i Syria i midten av mars.

Andersen sier at syriske myndigheter så langt ikke har bekreftet om Auni er arrestert eller ikke, men at de har jobbet med saken en god stund.

– Vi tar denne saken alvorlig, og har også tatt opp saken med det syriske utenriksdepartementet på ambassadørnivå. Men så langt har vi ikke fått noe klart svar på hvor denne norske statsborgeren befinner seg, sier han.

LES OGSÅ:

– Vanskelig Syria-situasjon

Underdirektøren i UD understreker likevel at departementets prinsipielle holdning er krystallklar.

– Norske statsborgere som blir arrestert i utlandet skal rapporteres til Norge, og skal ha bistand av norske myndigheter, sier han.

Det er et krav etter Wien-konvensjonen som skal etterleves uansett regime, ifølge Andersen.

– Vi vil fortsette å ta opp saken med syriske myndigheter på offisielt nivå, og undersøke gjennom vårt kontaktnett. Men det ligger i kortene at vårt arbeid er vanskelig, sier underdirektøren.