Hopp til innhold

– Håpløst av statskirken

Per Elling Braseth-Ellingsen fra Fredrikstad er en av flere nordmenn som i sommer har mottat valgkort fra statskirken, uten å være medlem.

Feilaktig ført som medlem i statskirken

Per Elling Braseth-Ellingsen fra Fredrikstad har mottatt valgkort fra statskirken, til tross for at han har meldt seg ut to ganger.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Da Per Elling Braseth-Ellingsen kom hjem fra ferie fant han et valgkort for kirkevalget i postkassen. Det synes han er veldig spesielt med tanke på at han har meldt seg ut av statskirken to ganger - i 2001 og 2007.

– Jeg synes det er skuffende at kirken ikke er i stand til å holde orden i medlemsregistrene sine. Skal de opprettholde legitimiteten sin som folkekirke, så er de nødt til å holde orden på slike ting.

Nå er han oppgitt over det han mener er en håpløs situasjon.

– Nå har det vel holdt på slik i ti år og da er det noe alvorlig galt med den organisatoriske tilstanden på kirkekontorene, så det må de bare rydde opp i. Dette er ganske håpløst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Feilaktig ført som medlem i statskirken

Dette valgkortet har blitt sendt ut til flere personer som ikke er medlemmer av statskirken.

Foto: Tor René Stryger/NRK

– Juks og fanteri

Jess Kværnberg fra Moss er ikke døpt. Han er ei heller konfirmert, og han er aldri meldt inn i statskirken. Likevel måtte 34-åringen melde seg ut av statskirken for noen år siden.

Også han har nå fått brev fra kirken om at han kan stemme under kirkevalget.

– Det var jo litt overraskende at jeg nå fortsatt er medlem, til tross for at jeg aldri har meldt meg inn, og i tillegg har meldt meg ut. Det er jo litt mystisk, sier han.

Les også:

Kværnberg understreker at han ikke har noe imot statskirken, men har allikevel svært lite til overs for at han står oppført i registrene.

– Det som plager meg er at de helt sikkert får penger for mitt medlemskap, på lik linje med alle andre organisasjoner som får penger i forhold til antall medlemmer. Dette er regelrett juks og fanteri.

Trude Evenshaug

Trude Evenshaug hevder at det er måten kirkens registre ble registrert på som er grunnen til at ikke-medlemmer fortsatt står oppført i registrene.

Foto: Den norske kirke
Kirken beklager rot

Det er det selvfølgelig ikke, sier kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug.

– Grunnen til at en god del mennesker har kommet inn i kirkens registre uten å være døpt, har en historie langt tilbake som skyldes måten kirkens elektroniske registre ble opprettet på.

Stortinget bestemte nemlig at folkeregisteret skulle brukes som grunnlag. Det førte til at mange ikke-medlemmer ble ført opp som medlemmer.

Fungerende stiftsdirektør i Borg bispedømme, Ørnulf Axel Elseth sier at han har forståelse for at folk reagerer på å stå feilaktig oppført som medlemmer i statskirken.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at personer som har gått riktig frem mange ganger, og ikke kommer igjennom med det, blir frustrert over dette. Det skaper problemer for dem, og store problemer for oss i kirken, og jeg beklager at det skal være sånn.

Kirkevalget 2009 skapte furore blant medlemmene:

– Har ingen oversikt

Feilaktig ført som medlem i statskirken

Fungerende stiftsdirektør i Borg bispedømme, Ørnulf Axel Elseth har forståelse for at folk blir frustrerte.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Hvis man ikke ønsker å være medlem av statskirken har man to valg for å melde seg ut i følge Elseth.

– Det ene er ved personlig fremmøte ved det lokale menighetskontoret. Eller så kan man sende inn et utmeldingsskjema, enten til det lokale kontoret eller til kirkerådet.

Vet dere hvor mange personer som er feilaktig oppført?

– Nei, det vet vi ikke. Hadde vi visst det, så hadde vi jo rettet opp i det. Men det er totalt snakk om 3,1 millioner mennesker som er oppført, så jeg tør ikke å gi noe eksakt tidspunkt på når dette skal være ryddet opp i.

Flere nyheter fra NRK Østfold