Hopp til innhold

Knallsterk verdensmester på 72 år

I sin tid som styrkeløfter har 72-åringen Truls Kristensen fra Askim rukket å sette hele 30 verdensrekorder. De norske rekordene sine har han for lengst sluttet å telle.

Styrkeløfter

Truls Kristensen fra Askim.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

Truls Kristensen fra Askim er 72 år, men har i løpet av sin tid som styrkeløfter rukket å sette hele 30 verdensrekorder.

Den foreløpig siste verdensrekorden i sin klasse ble satt da han deltok i EM i Tsjekkia tidligere i år. Da løftet veteranen 240 kg i øvelsen knebøy.

– Det har blitt veldig mange rekorder etter hvert. Antall norske rekorder jeg har satt klarer jeg faktisk ikke å telle lenger, humrer pensjonisten.

Siste VM til høsten

For styrkeløfteren, som blant annet sliter med høyt blodtrykk, tar det fort hardt på kroppen å løfte så tungt. Han håper likevel å delta i VM i Canada til høsten. Om han setter en ny verdensrekord der, kan det være det siste han gjør som profesjonell styrkeløfter.

– Det er klart at når man presser seg så hardt i alderen min, så tærer det på kroppen. Knær og rygg har virkelig begynt å slite, påpeker 72-åringen.

Selv har han holdt på i over 20 år, og har til nå hele 87 internasjonale medaljer på merittlisten. For styrkeløfteren er nøkkelen å stadig sette seg nye mål.

– Å sette nye rekorder har vært viktig. Jeg blir aldri lei av å stå øverst på podiet, og være seierherren og å høre nasjonalsangen, forteller Kristensen.

– Media bryr seg lite

Til tross for en meget solid karriere som styrkeløfter, må Kristensen stort sett holde seg til Askim om han vil bli gjenkjent på gata.

– Media bryr seg svært lite om denne idretten. TV2 har jo begynt å sende Strongman-konkurranser der utøvere løfter biler og lignende, men jeg vil ikke si at det representerer hva vi driver med, sier Kristensen.

Østfoldingen får nesten mer oppmerksomhet i utlandet enn i Norge.

– En gang jeg skulle konkurrere i Frankrike, hoppet nærmest resepsjonisten på hotellet vårt over disken for å få kjenne på musklene mine, avslutter veteranen mens han ler godt.