Hopp til innhold

Slik ser huset til Amundsen ut i jubileumsåret

I år markeres det at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Samtidig står barndomshjemmet hans i Borge og forfaller.

Huset stod ferdig i 1857 og er et klassisk skipperhus i empirestil. Det var opprinnelig et skipsrederi som var drevet av faren til Roald Amundsen.

Nå frykter guide på Roald Amundsens Minne, Bjørn Langsfelder at huset vil forfalle dersom det ikke bevilges penger til restaurering av bygget.

– Gulvene er standhaftige, men det er sprekker i taket. Det er klart at det må skje noe her, for at det skal være noen hensikt å ta vare på det.

Har stengt en etasje

Sprekker i taket og revnet tapet på veggene er bare noe av det som har skjedd med det ærverdige huset de siste årene. Boligen, som eies av Fredrikstad kommune, har fungert som et museum i en årrekke.

Men på grunn av forfallet har guide Langsfelder hatt enkelte problemer med å vise det frem til turister.

– Det ser ikke bra ut her, og det er med blandede følelser at jeg viser det frem, for det burde sett annerledes ut. Det burde rett og slett ha blitt tatt vare på, sier han.

– Det er veldig mange turister som er nysgjerrige og som vil opp i andreetasje for å se hva som er der. Men siden taket må forsterkes mellom første- og andreetasje, så har det blitt stengt. På et tidspunkt så kommer vel hele sulamitten til å ramle ned.

– Koster mellom fem til ti millioner

De siste årene har flere frivillige lagt ned en solid dugnadsinnsats for å holde huset og parkområdet utenfor i så god stand som mulig. Men selv om innsatsen er til stede, så er det begrenset hva de kan få gjort.

– Dette er et museum i navnet og det er fredet, så det bør tas vare på i så original stand som mulig. Men det er ikke så veldig lett, for hvis vi skal gjøre noe så må riksantikvaren inn i bildet også.

Langsfelder anslår også hva prisen på restaureingen kan komme til å ende på.

– Vi har massevis av planer rundt hva vi kan gjøre her, men det finnes ikke penger. Skal man legge i vei med dette huset, og sette det i skikkelig 1857-stand, så snakker vi om en pris på mellom fem og ti millioner kroner, hvis jeg skal gjette vilt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn Langsfelder

Guide på Roald Amundsens Minne, Bjørn Langsfelder, frykter at huset vil forfalle.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Økonomisk krevende vedlikehold

Kultursjef i Fredrikstad, Dag Willien Eriksen, sier til f-b.no at det for øyeblikket ikke foreligger noen planer om vedlikehold av eiendommen.

– Dessverre har vi ikke økonomiske muligheter til å følge opp slike steder. Personlig skulle jeg ønske at vi kunne bruke mer penger på kulturen, sier Eriksen.

– Selv enkelt vedlikehold er økonomisk krevende. Vi må også forholde oss til riksantikvaren, understreker kultursjefen.

Se «Hundre år siden Sydpol-erobringen» her:

Video 698af039-bc37-492e-8c19-8c0bad7c163a.jpg

Hundre år siden Sydpol-erobringen