Hopp til innhold

– Facebook-bruk i strid med loven

Kommunene må journalføre meldinger som kommer via sosiale medier, mener ekspert i offentlighet.

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

– Om det er en stor eller liten sak spiller ingen rolle. Det er en del av saksbehandlingen og skal dermed journalføres, sier Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Facebook-meldinger til politikere må føres i kommunenes postjournaler. Det skriver Gunnar Bodahl-Johansen i en kronikk i Fredriksstad Blad i dag.

– Helt opplagt

Bodahl-Johansen, som er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, mener at også slike meldinger er offisielle henvendelser og skal journalføres på samme måte som brev og eposter.

– Om det er en stor eller liten sak spiller ingen rolle. Det er en del av saksbehandlingen og skal dermed journalføres. For meg er dette helt opplagt, sier han til NRK.no.

Politikere og kommuner her til lands bruker sosiale medier i stadig større grad. Et eksempel er Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen (Frp).

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Kristin Andersen

– Hvis jeg kan hjelpe noen, så yter jeg service og svarer – vel å merke hvis det er en konkret ting eller henvise til riktig person, sier Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen (Frp).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Visste ikke

Hun svarer stadig på henvendelser fra publikum på sin Facebook-side, men sier til Fredriksstad Blad at hun ikke visste at Facebook-bruken kan være i strid med offentlighetsloven.

– Det visste jeg ikke. Men alle meldinger jeg får på Facebook, som jeg mener er av vesentlig informasjon, ber jeg sendes via en e-post. Det blir journalført, sier ordfører Eva Kristin Andersen til avisa.

Det hjelper lite, ifølge Bodahl-Johansen.

– Det er ikke forskjell på et gammeldags brev og en melding sendt via Facebook, SMS eller epost. Poenget er at ordføreren får en melding i kraft av sin stilling i kommunen og da skal det journalføres, understreker han.