Hopp til innhold

- Sykehuset amputeres

Det er stor bekymring blant kirurger ved Sykehuset Østfold for at karkirurgien skal forsvinne når det nye sykehuset åpner på Kalnes.

Sykehuset på Kalnes
Foto: Helse Sør-Øst

Et forslag som ligger på bordet til styret i Helse Sør-Øst innebærer at Sykehuset Østfold, og andre sykehus på østlandet, kan miste karkirurgien. Det vil si ekspertene på operasjoner med blodårer.

Samles i Oslo

Forslaget går ut på å samle karkirurgien i ett sterkt miljø i Oslo.

- Det vil være dramatisk for sykehuset Østfold, sier overlege og kirurg ved Sykehuset Østfold, Roald Jarl Guleng.

Han mener karkirurgene er helt nødvendige i samarbeid med de andre grenene innenfor kirurgien.

- Det er som tannhjul i et maskineri. Man støtter hverandre. Dessuten har karkirurgene en viktig oppgave med å betjene særlig eldre pasienter med åreforkalkninger, understreker Guleng.

Argumenter for å beholde

Ledelsen for Sykehuset Østfold har, i følge administrerende direktør Just Ebbesen, argumentert for å beholde karkirurgien.

- Hvis de vil forsvinne helt vil det være en svekkelse av sykehuset som vil være uheldig. Nå gjenstår det å se om vi blir hørt. Det er flere andre sykehus som er i samme stilling.

Styret i Helse Sør-Øst skal ta stilling til forslaget på sitt møte 16. desember. I det samme møtet skal det gis endelig klarsignal til byggestart for det nye Sykehuset på Kalnes.

- Et tilbakeskritt i nytt sykehus

Overlege Roald Jarl Guleng beskriver det som et stort tap, og en vegg som faller ut av kirurgien, dersom ekspertene på blodårer ikke skal følge med til Kalnes.

- Det vil være et tilbakeskritt. Vi mister en av fire grener i kirurgien. Det er et paradoks hvis vi går inn i et nytt sykehus fattigere enn vi gikk ut av det gamle.