Hopp til innhold

Ny prislapp: 350 millioner

Byggingen av ny ungdomsskole kan bli 100 millioner kroner dyrere enn først planlagt.

Ny ungdomsskole i Askim

Den nye skolen vil samle alle kommunens ungdomsskoleelever.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I kommunens økonomiplan er det satt av 250 millioner til byggingen. Et nytt forprosjekt viser at den endelige prisen vil kunne ligge på 350 millioner før skolen er klar til bruk.

Ny flerbrukshall

Trygve Westgård, Arbeiderpartiet Askim

Ordfører Trygve Westgård (Ap) vil ikke innføre eiendomsskatt for å dekke utgiftene til ny skole.

Deler av prisøkingen skyldes planene om en ny flerbrukshall i tilknytning til skolen. Ifølge prosjektleder Svein Vikhals vil prisen på en slik hall ligge på 40 millioner. I tillegg til skolens gymsal, vil en slik hall gi rom for både mekkegarasje og miljøstasjon.

– Den nye prisene inkluderer også alt av inventar, utstyr og kunstnerisk utsmykking og moms, sier Vikhals

Kommunens opprinnelige plan inkluderte bare skolebygningen. Den nye planen inkluderer også uteområder som skolegård og skolepark til en pris av 22 millioner kroner.

Les mer om skolen her: Askim satser på storskole

Se TV-repportasje fra arkitektkonkurransen her:

Video Ny ungdomsskole i Askim

Ikke eiendomsskatt

Ordfører Trygve Westgård avviser at den økte prisen vil gi eiendomsskatt på privat eiendom i Askim.

– Dette må vi forsøke å løse uten eiendomskatt på private eiendomer. Derimot regner vi med mer inntekter fra eiendomsskatt på verker og bruk, sier ordføreren til Smaalenenes Avis.

– En ny flerbrukshall vil kunne utløse tippemidler på 7 millioner. Det nye bygget er også et lavenergibygg, noe som gir oss en årlig støtte på 1,6 millioner fra Enova. I tillegg vil vi spare strøm tilsvarende halvannen million i året, sier prosjektleder Vikhals.

Forslag for å redusere utgiftene inkluderer å utsette byggingen av flerbrukshallen til et senere tidspunkt. Ifølge forprosjektet vil dette gi en samlet økning i prisen på 5,6 millioner kroner.

– Prisen på skolebygget ligger på rundt 20.000 kroner per kvadratmeter. Én mulig måte å kutte utgifter på er også å minske den planlagte bygningsmassen. En annen er å lage en noe enklere konstruksjon av fasaden, sier han.

Bystyret vil fatte et endelig vedtak på om flerbrukshallen bygges 9. desember.