Hopp til innhold

– Rammes av svensk ulve-politikk

Ordfører Peder Harlem i Rakkestad mener det er svensk rovdyrpolitikk som bestemmer antallet ulver i norske skoger.

Sau tatt av ulv, Degernes Østfold oktober 2010

Her er en av sauene til Gunnar Lilleåsen som ble tatt av ulv i Rakkestad.

Foto: Statens Naturoppsyn

Peder Harlem, Østfold Senterparti

Ordfører Peder Harlem i Rakkestad.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK
Sau tatt av ulv, Degernes Østfold oktober 2010

Sau drept av ulv i Rakkestad helga.

Foto: Statens Naturoppsyn
Ulv i Halden

Her ser vi ulv fotografert i Halden.

Foto: Privat

Harlem reagerer etter at Statens Naturoppsyn (SNO) i helga slo fast at det nok en gang var ulv som hadde drept sauer i Østfold. Han mener det tas alt for lite høyde for streifdyr fra Sverige i den norske rovdyrpolitikken.

Mange ulveangrep

Natt til lørdag tok ulven, ifølge SNO, livet av 11 av sauene til Gunnar Lilleåsen i Degernes i Rakkestad. Sauene hadde merker etter kraftige bitt på kroppen og over skallen, og ifølge oppsynet er det ingen tvil om at det er ulv som står bak dette angrepet.

Det har også vært flere andre ulveangrep mot sau, hund og andre gårdsdyr i fylket de siste årene. Bonde Lillåsen forteller at han har mistet 80 sauer gjennom årene i forbindelse med rovdyrangrep.

– Nå er det nok

Ordfører Peder Harlem i Rakkestad, mener det nå har vært nok ulveangrep mot sauer, hunder og andre gårdsdyr i Østfold.

– Dette er tredje ulveangrepet bare her i Rakkestad på ett år. Hele bygda er preget av det som har skjedd nå igjen, sier Harlem.

Ordføreren mener det tas for lite høyde for at den svenske rovdyrpolitikken nødvendigvis påvirker hvor mye ulv som går i norske skoger. Han sikter til at bestandsmålet man regner i Norge ikke teller med ulv på svensk side.

– Det er flere grenseflokker som går mellom Sverige og Norge. I dag er det i realiteten slik at det er svensk rovdyrpolitikk som betyr noe for oss.

– I Østfold må vi forholde oss til en meget tett ulvebestand. Vi har to grenseflokker i tillegg til den ene helnorske flokken i Linnekleppen-reviret. Samtidig som vi har en stor belastning med gaupe, som også tar sau. Det blir for stor rovdyrbelastning på ett fylke, mener ordføreren.

– Svensk ulv går også i Norge

Harlem sier at han sammen med fire andre ordførere i Østfold, som er rammet hardest av ulveangrep mot husdyr, nemlig Halden, Marker, Eidsberg og Rakkestad, vil ta opp problemet på Stortinget.

– Det er slik at Stortinget i høst og vinter skal gå gjennom det såkalte rovvilt-vedtaket, og evaluere det.

Blant annet skal nye bestandsmål evalueres, hvor en i tillegg til den helnorske flokken, også skal ta for seg disse grenseflokkene som går mellom Sverige og Norge.

– Realiteten er jo slik at grenseflokkene som går mellom Glomma og svenskegrensen kontrolleres av svensk rovdyrpolitikk, ikke norsk, sier Harlem til NRK.no.

– Ulven får skylda alt for raskt

Samtidig sier foreningen Våre Rovdyr til NRK.no mandag, at det i alt for mange tilfeller er ulven som får skylda for at husdyr blir drept av rovdyr.

Talsmann Leif Jensen betviler ikke at helgens sauedrap i Rakkestad trolig er gjort av ulv, men er kritisk til mange episoder der folk står frem i media og skylder på ulven.

Foreningen har blant annet intervjuet alle som uttalte seg om en dyretragedie på Ørmen i Fredrikstad i sommer, der ni kviger gikk tapt etter å ha løpt utfor et flere meter høye stup.

– De som sto frem i media og uttalte seg om at det var ulv som hadde skylden, sier i ettertid at de ikke har verken sett eller hørt noe selv. Alle har hørt det fra andre, forteller Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leif Jensen og Dan Bendixen fra Østfold-arbeidsgruppa i foreningen Våre Rovdyr

Leif Jensen og Dan Bendixen fra Østfold-arbeidsgruppa i foreningen Våre Rovdyr.

Foto: May Grethe Lerum / NRK

Folk blir unødvendig skremt opp av media

Jensen mener spekulasjoner om ulveangrep mot husdyr og ubekreftede observasjoner av ulv skremmer opp folk unødvendig.

– Jeg kjenner folk som ikke tør gå seg en normal tur i lysløypa hvis det blir påstått at ulv er sett flere kilometer unna. De tør ikke gå i skogen, verken med eller uten hund.

– Mener du at frykten er grunnløs?

– Ja. Slik jeg ser det er den absolutt det, svarer Leif Jensen.

Se Espen og Kjetil Møllerops film av ulv i Østfold fra tidligere i høst:

Video Ulv i Halden

Her ser vi ulv filmet i Halden.