Hopp til innhold

Østlandet har fått sikkert nødnett

Første skritt mot et landsdekkende avlyttingssikkert og moderne nødnett ble tirsdag markert i Fredrikstad.

Demonstrasjon av nytt digitalt nødnett i Østfold

Demonstrasjon av nytt digitalt nødnett i Fredrikstad i dag.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Da ble det nye nødnettet på Østlandet offisielt åpnet. Hele tre statsråder var til stede i Fredrikstad for å markere at politi, brannvesen og helsepersonell i seks politidistrikter nå er knyttet sammen i et felles nødnett.

Avlyttingssikkert

Nytt digitalt nødnett

Det nye nødnettet.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Dette prosjektet har mange viktige aspekter. Det første er at nødetatene nå får et veldig solid samband som er avlyttingssikkert. Det skaper sikkerhet for tjenestefolkene, men betyr også bedre tjenester for publikum, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overvar han en demonstrasjonsøvelse av nødnettet på Tollbodplassen i Fredrikstad.

Full utbygging koster 4 milliarder kroner

Østfold er det første området der alle etatene nå er tilknyttet nødnettet. Storberget sier det nye nødnettet også vil gi nødetatene unike muligheter for å samhandle bedre.

Justisdepartementet skal neste år ta stilling til om også resten av landet skal inngå i det nye nødnettet. I så fall må 1.700 basestasjoner bygges ut i tillegg til de 234 som nå er i drift rundt Oslofjorden.

En full utbygging vil koste opp mot 4 milliarder kroner.