Hopp til innhold

Får innkreve flytebryggeskatt

Sarpsborg kommune har fått medhold i retten i at flytebrygger er fast eiendom - og får lov til å innkreve eiendomsskatt på bryggene.

Flytebrygge med småbåter
Foto: Bill Iversen

Fem marinaer i Skjeberg i Sarpsborg saksøkte kommunen fordi de mente flytebryggene ikke kan regnes som fast eiendom, og at begrepet fast eiendom ikke kan inkludere flytende brygger.

Det fantes fra før av ingen rettspraksis på dette området, og det skal ikke være flere kommuner enn Sarpsborg som har latt flytebrygger inngå i takstgrunnlaget.

Var i tvil

Nå har imidlertid tingretten konkludert under tvil om at brygger også gjelder flytende brygger, og at de dermed kan kreves for eiendomsskatt.

– Under tvil har retten kommet til at det er riktig å innkreve eiendomsskatt, skriver dommerfullmektig Sverre S. Aarmo i dommen.

I dommen understrekes det at flytebryggene er fysisk knyttet til land gjennom gangbro og kjettinger, og solid festet til sjøbunne med ankerkjettinger. Dette er av varig karakter, skriver Aarmo.

Skuffet

Eier av Olseng Marina på Ullerøy i Skjeberg, Otter Talberg, er en av saksøkerne. Han er svært skuffet over avgjørelsen.

– Vi er veldig skuffet og må møtes for å diskutere hva vi gjør videre. Det er på det rene at retten her har vært i tvil, men vi må komme sammen alle saksøkerne før jeg kan si noe om en eventuell anke, sier Talberg.

Frykter smitteeffekt

Kongelig Norsk Båtforbund, KNBF, har engasjert seg i saken. Generalsekretær Jan H. Syvertsen har foreløpig ikke kommentert dommen, men har tidligere sagt til NRK at han frykter at flere kommuner nå vil komme til å gjøre det samme.

- Båteiere skattes fra før i både hekken og baugen, og en ting er helt sikkert; dette kommer til å smitte som Svartedauden, spissformulerer Syvertsen.

Video Eiendomsskatt på flytebrygger

Tas opp politisk

En av de som reagerer på skattleggingen av flytebrygger, og mener dette blir en ekstra skatt på båtplass, er Høyres Ingjerd Schou.

- Det er uhørt og utspekulert og det er å skattlegge folks surt oppsparte penger til båt. Det å skattlegge fritidsaktiviteter på denne måten er spesielt, og det er typiske den regjeringen vi har nå at alt skal skattlegges.

Schou tar nå saken til Stortinget, og har stilt spørsmål til statsråden og har allerede tatt opp saken i sin egen stortingsgruppe.

- Nå når dommen har falt, er det grunnlag for å gå videre med saken politisk, sier Ingjerd Schou.