Hopp til innhold

Døde etter amputasjon

Halden kommune får kraftig kritikk av Statens Helsetilsyn etter at en dame på 83 år måtte amputere beinet og døde kort tid etterpå.

Halden kommune rådhuset

Halden kommune tar selvkritikk etter aat en 83 år gammel kvinne døde etter en amputasjon.|

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er VG som skriver om den eldre kvinnen som bodde på Bergheim bofelleskap i Halden, hvor hun fikk daglig tilsyn.

Ingen oppdaget hovent ben

- På tross av det daglige tilsynet oppdaget ingen at kvinnen hadde store smerter i beinet, og at det var hovent. Hun måtte til slutt amputere beinet og døde like etter, skriver VG.

Kommunen uttaler at de nå er flinkere til å dokumentere arbeidet som gjøres.

- Vi får ikke moren vår tilbake, men vi ønsker at andre demente skal slippe tilsvarende lidelser. Vår mor døde med ulidelige smerter, forteller datteren til den 83 år gamle kvinnen, Elisabeth Skjærvik.

Datteren oppdaget problemer

Fra høsten 2006, frem til den 83 år gamle kvinnen døde i mars i 2007, bodde hun på Bergheim bofellesskap.

Ifølge VG var det datteren, som var på besøk fra Trøndelag, som oppdaget at noe var galt. Hun la merke til at moren så ut til å ha vondt når hun gikk. Hun tok av moren sokkene, og oppdaget to svarte tær og et bein som var blått til kneet.

- Noen burde ha sett det lenge før. Mor var ikke i stand til å kle på seg selv, påpeker datteren overfor VG.

Datteren fikk straks moren undersøkt på legevakten i Halden, og hun ble operert på sykehus for å øke blodtilførselen i bena. Hun falt imidlertid da hun var tilbake på pleiehjemmet og brakk ifølge VG både lårben og arm, og måtte altså amputere en fot.

- I utgangspunktet var hun bare dement påpeker datteren. Etterhvert hadde hun både brukket arm, brukket lårhals og amputert fot, sier datteren til VG.

Kort tid etter døde moren.

Flere lovbrudd

Knut Fredrik Thorne

- Det er alvorlige brudd på flere sentrale bestemmelser i helselovgivninger, sier seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Østfold.

Foto: Stephan Reis / NRK

Nå har Helsetilsynet konkludert saken og kommer med hard kritikk mot Halden kommune.

- Det er alvorlige brudd på flere sentrale bestemmelser i helselovgivninger, sier seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Østfold.

Tilsynet har konkludert med at kommunen har brutt både kommunehelsetjenesteloven, helsepersonelloven, journalforskriften, og interkontrollforskriften.

Har gjort endringer

Kommuneoverlege i Halden, Halvard Bø, tar selvkritikk på vegne av kommunen.

- Vi har allerede gjort vedenstlige endringer. Blant annet er det innført et elektronisk journalsystem for pleie- og omsorgstjenesten, slik at vi kan dokumentere arbeidet som gjøres på en bedre måte, sier Bø.

Flere nyheter fra NRK Østfold