Hopp til innhold

Dårlig luft skal kartlegges

23 norske byer skal registere om forurenset luft ødelegger livskvaliteten til innbyggerne.

Industri

Utslipp fra industrien, som for eksempel Borregaard i Sarpsborg, er en av faktorene som bidrar til dårlig luft.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er svevestøv fra bytrafikken som er den største synderen til dårlig luftkvalitet, og flere steder i Østfold er lufta altfor dårlig.

Det mener Statens Forurensningstilsyn (SFT).

Samarbeider om kartlegging

Derfor skal luftkvaliteten i de største Østfold-byene kartlegges .

Fredrikstad har i flere år vært blant de verste svevestøv-byene her i landet, og der har allerede en målestasjon kontroll på utslippene.

Nå skal også Moss, Halden og Sarpsborg få en slik måler, og de fire byene skal samarbeide om å registrere sine verdier, forteller prosjektleder i Sarpsborg, Jan Raymond Sundell.

- Samarbeidet går i korte trekk ut på bruk av et dataverktøy for overvåking av lokal luftkvalitet. Der legger vi inn alle data fra de respektive kommunen som har betydning for luftkvaliteten, sier han.

Del av et nasjonalt prosjekt

Statens forurensningstilsyn krever at 23 byer i hele landet skal redegjøre for luftkvaliteten sin.

- Det vi skal i gang med nå, kommer til å gi svar på det som SFT etterlyser når det gjelder informasjon og kunnskap om hva som er status i de forskjellige byene, sier Sundell.

Sarpsborg er en typisk industriby, og forurensingen i byen overvåkes nøye.

Et eksempel er at Borregaard har måttet gjøre tiltak for å redusere utslippet av svoveldioksid.

Like dårlig luft i de fleste byer

Samarbeidet mellom Sarpsborg, Moss og Halden går på at de sammen skal registrere hvordan det står til med lufta innbyggerne puster inn.

Er den for dårlig, må det iverksettes tiltak.

Og det er ingen grunn til å tro at det er bedre luft i for eksempel Moss og Halden - enn det er i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Målinger som vi gjør i Fredrikstad, er tilnærmet representative for luftkvaliteten i Sarpsborg. Og det skulle ikke forundre meg om vi ikke skulle oppleve det samme i for eksempel Moss, sier Jan Raymond Sundell.