Hopp til innhold

- Anorektikere forskjellsbehandles

Anoreksisenteret Capio er misfornøyd med avtalen det blir tilbudt av Helse SørØst.

Spisevegring
Foto: Scanpix / SCANPIX

Helse SørØst åpner nå for en ny avtale med Capio Anoreksisenter, men senteret er likevel misfornøyd.

- Dobbeltkommuniserer

- For slik avtalen er utformet, vil den ikke sørge for at flere får behandling, mener leder for anoreksisenteret, Wenche Ellefsen.

- Helse SørØst dobbeltkommuniserer. De sier de har behov for tjenester, men så legger de opp til en avtale som både de og vi vet ikke vil fungere, sier Ellefsen.

Capio er det eneste private behandlingsstedet for anoreksi i Norge  og sier at de kan behandle pasienter til halv pris i forhold til offentlige sykehus.

- Forskjellsbehandling

Likevel har avtalen de har hatt med helse SørØst bare ført til at senteret har halvt belegg og sliter med økonomien. Hvert enkelt sykehus kan avgjøre om det skal sende pasienter til Capio.

Helse SørØst RHF har siden januar 2006 hatt en rammeavtale med Capio Anoreksi Senter om behandling av pasienter med spiseforstyrrelser. Rammeavtalen har vært basert på at hvert enkelt helseforetak kunne henvise pasienter til Capio Anoreksi Senter.

- Det er det enkelte sykehusbudsjett som avgjør om pasienter skal få det tilbudet. Dermed skjer det en alvorlig forskjellsbehandling, sier Ellefsen.

Flest fra Helse Nord

Anoreksisenteret i Fredikstad har de to siste årene hatt flest pasienter fra Helse Nord. Der er det ikke de enkelte sykehus som bestemmer hvem som skal få behandling på den private institusjonen.

- I den grad de ikke klarer å dekke pasientenes behov selv, så sender de pasientene til privat behandling. - Vi ser ikke tilsvarende behandlingstilrettelegging i de andre helseregionene, sier Ellefsen.