Hopp til innhold

Gråt av glede over valpegjensyn

Det var stor gjensynsglede onsdag da 7 hunder som ble solgt til den omstridte Løken forsøksgård, ble hentet ut igjen av oppdretterne.

Oppdretterne vil ikke at hundene skal sitte i bur på Løken gård.
Foto: Camilla Næss / NRK

Oppdretterne mener de nye eierne ikke opplyste om at hundene skulle til gården i Eidsberg som driver avl av forsøksdyr.

- En drøm har gått i oppfyllelse

- Ja,  her er de begge to. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse dette har jeg ventet lenge på. De er kjempefine. Jeg har grått mine tårer i dag,  men bare av glede. Nå har vi hundene i bur i bilen. De andre er inne og henter sine, sier Hornstuen.

For de tre oppdretterne fikk ikke gå sammen for å hente hundene sine. Pressekorpset som hadde samlet seg like i nærheten av gården ble kastet ut av en av eierne, og ble henvist til en plassering lengre vekk.  Det samme ble Dyrevernalliansen.

Løken gård
Foto: Camilla Næss / NRK

- Det vi reagerer på er at de oppga feil opplysninger, og at de fikk kjøpt valpene på falske premisser. Vi er strenge på at valpene blir brukt til det som folk oppgir.

 Ble forferdet

- Det ble sagt at de skulle brukes som kombinert jakt og familiehund, og vi solgte dem da en tispe og en hannhund. Så fikk vi vite senere at de står oppstallet i bur på Løken forsøksgård, og da ble vi mildt sagt forferdet, sier Hornstuen.

Advokaten til eierne av Løken gård Knut Li sier at hundene har minst like mye boltreplass som en vanlig familiehund.

- Det foreligger en kjennelse fra Heggen og Frøland tingrett som min klient har respektert og lagt til rette for at hundene kan hentes.

 Hornstuen har et helt annet syn på saken.

- Vet ikke hvordan et grantre ser ut

- De får ikke utviklet sine jaktinstinkter, og være ute i skogen sammen med eierne. De får ikke utviklet seg i hele tatt, og vet vel knapt hvordan et grantre ser ut, sier Hornstuen.

Hun sier det har vær en forferdelig tid etter at hun fikk vite hva som hadde skjedd med de to valpene hun solgte.

- Jeg var så fortvilet at jeg begynte å gråte når jeg fikk vite det. Det er ikke på den måten vi selger jakthunder. At de blir brukt for avl til forsøksdyr er helt forferdelig.

 

Nå skal hundene hjem til sine opprinnelige eiere.
Foto: Camilla Næss / NRK

 

- Ble truet med politiet

Det er så få av denne rasen Haldenstøver at disse fem tispene og de to hannene er søskenbarn. Rasen er utryddningstruet, sier Hornstuen.

Hun sier at kommunikasjonen med eierne av Løken gård har vært svært dårlig.

 - Det er tydelig at de ikke vil se oss. Vi har vært her en gang tidligere, men da ble vi truet med politiet, så vi dro frivillig.

I dag triller gledestårene over gjenforeningen, og et vellykket besøk på gården. Likevel kan gleden bli kortvarig.  

Gleden kan bli kortvarig

Hundene blir nå hos sine opprinnelige eiere fram til rettsaken i mars. Da avgjøres eiendomsretten til hundene og erstatningskravet som lyder på rund 5.000 kroner per hund. 

Advokat Li vil ikke si noe om hvordan rettens midlertidige avgjørelse påvirker hans klienters sak.

- Det er en midlertidig avgjørelse som ikke tar standpunkt til hovedsaken. Jeg ønsker ikke å kommentere hvorvidt dette tyder på at vi har en dårlig sak. Det er det for tidlig å si noe om, sier Li.