Hopp til innhold

Svensk domstol sier nei til ulvejakt

Det svenske Naturvårdsverket godkjente felling av 16 ulv for å forhindre innavl i stammen. Men nå setter domstolen ned foten.

Ulv

16 ulv som skulle felles i Sverige, får leve.

Foto: Colorbox

Tidligere i år ble det bestemt at selektiv jakt skulle hindre innavl av ulv i Sverige. 16 ulver skulle skytes i Dalarna, Värmland, Örebro og Västmanland i nabolandet vårt.

Men saken ble anket av Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen og WWF, som krevde at ulvene skulle få leve. Det førte til at jakten ble avbrutt, skriver den svenske nettsiden Lantbruk & Skogsland.

Vil heller sette ut ulv fra dyreparker

Nå har den svenske forvaltningsretten bestemt at ulven skal få leve, og gir dyrevernorganisasjonene medhold.

I dommen heter det at jakt av ulv bare skal skje om det ikke finnes noen andre alternativ. I dette tilfellet mente retten at det er andre tiltak som kan gjøres, og at selektiv jakt ikke er en god nok løsning.

Retten mener at å flytte ulver til andre stammer, eller å sette inn ulvevalper fra dyreparker i stammen er bedre løsninger til å bekjempe innavl.

– Vanskelig for forvaltningen

Retten mener også at kravene for selektiv jakt ikke er godt nok oppfylt, noe som er et vilkår for at jakten skal være lovlig.

Lantbrukarnas Riksförbund, (LRF) mener dommen gjør det vanskelig for rovdyrforvaltningen, og beklager domstolens beslutning, skriver nettstedet Lantbruk & Skogsland.

– Retten anser at ulvestammen skulle telles før jakt, og dyr som skulle skytes blir merket. Det er ikke en fornuftig tilnærming, sier Helena Jonsson i LRF i en pressemelding.