Hopp til innhold

Nye våpen i kampen mot tjuvfiske

Tjuvfiskerne lever farlig framover. Statens Naturoppsyn, SNO, trapper opp jakten på ulvolig fiskeredskap langs kysten. Nye regler og ny tips-side på nettet skal gjøre det enklere å berge laks og ørret fra ulovlig satte garn.

Oppsynsmann Jan Erik Eggen

Statens Naturoppsyn, SNO, trapper opp jakten på ulvolig fiskeredskap langs kysten.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Vi intensiverer vår oppsynsvirksomhet, vi kommer til å patruljere hele kysten. Og det er ikke ved middagstider. Det er sent på kvelden og tidlig om morgenen når garn settes og trekkes, sier naturoppsynsmann i Østfold, Jan Erik Eggen.

Langs østfoldkysten er det især sjøørretten som er sårbar. Den skal ikke fanges i garn over hode, og fra 1 april til ut i september må alle garn senkes minst 3 meter ned i sjøen.

Forbud

Den skal ikke fanges i garn i det hele tatt, og fra 1. april til ut i september er det nedsenkingspåbud. Og fra i år kan statens naturoppsyn beslaglegge fiskeredskap som står for høyt i vannet, uten politiets godkjennelse:
I tillegg er nettsiden ulovligegarn.no oppe og går. Her legger folk inn tips om tjuvfiske og meldingene går rett til Eggen og hans kollegaer.

– Vi er i startfasen nå og kommer til å intensivere dette fremover nå når varmen komme i vannet, sier Eggen.