Hopp til innhold

Fyrer opp for bedre beiter

På Akerøya på hvaler skal tretypen «Einer» fjernes, slik at sauene kan kose seg med et friskt matfat i mai.

Statens naturoppsyn jobber med å rydde Akerøy på Hvaler.

Rydding på Akerøy

Statens naturoppsyn rydder på Akerøya på Hvaler for tiden. Kulturlandskapet trenger en hjelpende hånd, samtidig som sauene trenger beiteområder.

– Jeg så en grågås. Der er det flere! Det er et av de tidlige vårtengene, forteller Haakon Braathu Haaverstad i Statens naturoppsyn.

Eineren skal opp i røyk

Med vårtegn følger også vårrengjøring. Flere tiårs forsømmelse av Akerøya på Hvaler har gjort det nødvendig med et skippertak for å få kulturlandskapet tilbake.

Løsningen blir rett og slett å sette fyr på deler av øya.

(Teksten fortsetter under bildet)

Rydding på Akerøya

Statens naturoppsyn rydder på Akerøya på Hvaler.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Her ser vi at Eineren har overtatt ganske mye av florabildet. Vi prøver å få vekk det, sier Braathu Haaverstad.

Einer er en type bartre som dreper lyng og gress, selve matfatet til sauene som skal ut på øya i mai.

– Vi prøver å få brent opp avfallet med en gang, slik at vi får tilbake gressmarka og røsslyngen, som er et veldig fint beite for sau, fortsetter han.

– Er nok en nødvendighet

Sauebonden hjelper gjerne til med ryddesjauen for at dyrene kan få nok å beite på, samtidig som det holder kulturlandskapet i hevd.

Hans Hermann Utgård, sauebonde

Hans Hermann Utgård, sauebonde.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det kunne jo gått dyr her uansett, men det er klart, jo mer einer jo mindre gress. Og mindre lyng også. På sikt ville det blitt veldig lite mat igjen, så det er nok en nødvendighet, sier sauebonde Hans Hermann Utgård.

Statens naturoppsyn har holdt på og ryddet i fem år på øya. Når de er ferdige på Akerøya, står andre steder i nasjonalparken for tur.

– I løpet av et par-tre år er vi ferdige med hovedrestaureringsbiten. Vi skal gjøre mye av det samme på Tisler og Søsterøyene. De har akkurat den samme historikken når det gjelder beitekulturen, forteller Braathu Haaverstad i Statens naturoppsyn.