Hopp til innhold

-Vil sette Hamen i stand

Danske sjømenn i Hirtshals ser med sorg på Hamens tilstand, og tilbyr frivillig hjelp for å få skipet i stand.

Tommy Andersen ved Hamen i Hirtshals havn

VENTER PÅ AVKLARING. Den tidligere sjømannen Tommy Andersen er spent på hva som skjer med Hamen. I slutten av januar skal skipet i dokk, og da tas det trolig stilling til om hun skal restaureres eller skrotes.

Foto: Privat

Hamen, som i årevis ble liggende som et miljøproblem på svensk side i Iddefjorden, var til stor irritasjon for svenske myndigheter.

I Sverige mente man at det norske skipet var en miljørisiko der det lå i et naturreservat i grensefjorden mellom Norge og Sverige, og det lå i kortene at skipet skulle fjernes for enhver pris.

Det svenske skatteverket jobbet med saken, men stiftelsen som eier Hamen kom de svenske myndighetene i forkjøpet, og fjernet skipet på egenhånd.

Skipet ble slept til havna i Hirtshals i Danmark den 8. desember i fjor.

Les også:

MS Hamen omtales i dansk presse

GHOSTSHIP. Lokalavisen Hirtshals & Bindslev Avis presenterte en artikkel, som fikk gamle sjøfolk til å invadere kaia i Hirtshals.

Foto: Faksimile Hirtshals&Bindslev Avis

Spøkelsesskipet

Hamen har, etter at den ankom Hirtshals havn, ligget nær Hirtshals Yards.

Skipet skal i slutten av januar undersøkes nærmere, for å finne ut om stålplatene tåler oppussing og mer liggetid i vann, eller om det skal hugges.

Eierne av Hamen holder alle muligheter åpne for skipets videre skjebne.

MS Hamen skal ifølge eierne være det eneste gjenværende fartøyet i sitt slag som gikk i Nordsjø- og Østersjøfart fra 1930-årene til langt ut på 70-tallet.

Eiernes uttalte intensjon har vært at skipet, som er 242 fot langt, 36 fot bredt og stikker 14 fot dypt, skal bli et flytende museum.

Ved kaia i Hirtshals har Hamen vakt stor oppmerksomhet, og lokalpressen omtaler henne som "Spøkelsesskipet".

Les også:

Tommy Andersen ved Hamen

TRIST SYN. Tommy Andersen synes det er trist å se Hamen i forfall. Han skulle ha ønsket seg, at skipet var blitt tatt bedre vare på.

Foto: Privat

- I en trist tilstand

Danske Tommy Andersen ble gjort oppmerksom på at Hamen var kommet til Hirtshals gjennom lokalavisen.

Den tidligere sjømannen gikk straks til havna etter å ha lest avisartikkelen, og kunne ved selvsyn se at Hamen var i tilsynelatende dårlig stand.

- Det virket som om det manglet en hel del ting på båten, og det var veldig rotete ombord, sier Andersen til NRK.no.

Han fikk anledning til å komme ombord på Hamen og kikke, og ble trist av det han så.

- Hvis det har vært planen å gjøre skipet til et flytende museum , hvorfor har de da ikke for lenge siden begynt å berge noe av Hamens historie i land i form av gamle papirer, bøker og bilder som flyder overalt, sier Tommy Andersen.

Han forteller om at mange av de gamle instrumentene ombord delvis er ødelagte.

- Mye kan fortsatt reddes, om ikke for Hamen's historie så for norsk sjøfartshistorie. Ting og saker kunne lett vært reddet. De skal bare plukkes ned, lagres, renoveres og deretter monteres når skipet er klart.

Les også:

MS Hamen på vei mot Danmark. Videosnutt.

Hamen på vei mot Danmark

Kunne ha tenkt seg å hjelpe til

Tommy Andersen forteller at han har snakket med flere andre tidligere sjømenn i Hirtshals, som også gjerne så Hamen som et museumsskip.

- Men vi er engstelige for at det kan være for sent, sier Tommy Andersen.

Hans første tanke, da han så Hamen på kaia i Hirtshals og ble kjent med skipets historie, var at han ville ta et tak og hjelpe til med å redde Hamen. Han tror sikkert andre tenker slik også.

- Norge bugner av gamle, dyktige sjøfolk, som nok på det nærmeste får tårer i øynene, når de ser dette gamle skipets tilstand.

Sjømennene kan sikkert huske fra deres ungdom hvordan man hørte spillmotoren og bommer knirke og larme, når de lå i en fremmed havn fra skip av denne type, sier han.

Andersen er sikker på at noen av disse sjøfolkene kunne bidra til en renovering, og få satt i stand lugarer og bysse, samt annet ombord.

- Hvis de ble tilbudt kost og losji, så kunne sikkert mange som meg tenke seg å ta en "dugnadsferie" ombord. Penger kommer ikke på tale, mine tanker går kun på å bevare et minne fra svunnen tid, sier Tommy Andersen til NRK.no.

Hamen slepes vekk fra Halden

Hamen forlater Halden havn

Har blitt advart

Han har vært på utkikk etter Hamens eiere flere ganger i Hirtshals havn, for å høre mer om planene deres, men har ikke fått fatt i dem foreløpig.

Andersen forteller, at han er blitt advart mot å gå inn i Hamen-prosjektet av tidligere og nåværende sjøfolk han kjenner fra Norge.

Historien bak Hamen er noe som trekkes frem, som noe mindre positivt i og med at skipet ble liggende og forfalle i Iddefjorden i mange år, og at Hamen ble ekskludert fra foreningen som restaurerer gamle skip.

Men den tidligere sjømannen lar seg ikke så lett skremme.

- MS Hamen har vakt min nysjerrighet og interesse, og som førtidspensjonist har jeg ikke annet at gjøre enn å styre min nysjerrighet og mette mine interesser.

Ville det ikke også se godt ut på forsiden av norske aviser med overskriften "Første frivillige hånd til Hamen er Dansk", sier Tommy Andersen spøkefullt.