Hopp til innhold

– Døde fordi legevakten ikke sendte ham til sykehus

Mannen oppsøkte legevakten i Sandefjord med mageproblemer, men ble sendt hjem med beskjed om å komme tilbake dagen etter. Mannen døde kort tid etterpå.

Mannen oppsøkte legevakten dagen etter det første besøket, men døde kort tid etter at han kom dit.

Norsk Pasientskadeerstatning mener at legen på legevakten burde ha henvist pasienten til sykehus da han var på legevakten første gang.

Legen mente han hadde gjort en forsvarlig vurdering og gjort det som var tilstrekkelig. Han ser jo klart i ettertid, og tar dypt innover seg den tragiske følgen dette fikk, sier kommuneoverlege i Sandefjord, Ole Henrik Augestad til NRK.no.

– Diagnosen ble stilt for sent
Ole Henrik Augestad

Kommunelege i Sandefjord, Ole Henrik Augestad sier slike hendelser er svært tragiske.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Norsk Pasientskadeerstatning–NPE–har kommet til at etterlatte har krav på erstatning fordi diagnose ble stilt for sent. NPE mener pasienten med stor sikkerhet ville overlevd med tidligere innleggelse i sykehus.

Kommuneoverlege Augestad sier at også Helsetilsynet har behandlet denne saken.

– Dette er en veldig tragisk og beklagelig sak. Helsetilsynet har hatt saken til vurdering. De har også ment at pasienten ikke fikk forsvarlig behandling, men konkluderer samtidig med at saken ikke er så alvorlig at det bør få konsekvenser for legen som utførte behandlingen.

I brevet fra Helsetilsynet står det blant annet;

«Legen bør ta lærdom av denne saken og må være mer nøyaktig i sitt videre arbeid.»

Forholder seg til Helsetilsynet

Norsk pasientskadeerstatnings oppgave er å vurdere økonomisk tap, mens Helsetilsynet vurderer om helsepersonell har gjort jobben sin i henhold til helsepersonelloven. Derfor er det Helsetilsynets vedtak som legevakten forholder seg til.

– Vi har fulgt opp med veiledning av den aktuelle legen, og vi har senere fulgt med på praksisen til legen. Det er ordinært slik vi håndterer slike tragiske hendelser, sier Augestad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark