Hopp til innhold

– Lite å gjøre om hun er i Polen

Dersom den polske ni-åringen , som forsvant fra et beredskapshjem i Larvik, er i Polen sammen med sine foreldre er det lite norske myndigheter kan gjøre.

Simen Tveten

Simen Tveten representerer jentas foreldre. Han tror det er lite norske myndigheter kan gjøre dersom jenta og foreldrene er i Polen.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Det sier advokaten til jentas foreldre, Simen Tvedten. Han representerer foreldrene i Norge. De er bosatt i Vestfold.

Det lokale barnevernet mente at jenta var utsatt for omsorgssvikt og fattet et hastevedtak om å plassere henne i et beredskapshjem.

Akuttvedtak

– Det var ingen avklaring om barnevernet skulle ha omsorgen for jenta, sier Tvedten. Det foreligger ikke noe endelig vedtak om omsorgsovertakelse fra barnevernet. Det var et akuttvedtak som førte til at jenta ble plassert i et beredskapshjem i Larvik og vedtaket var ikke prøvet for fylkesnemnda, sier han.

Advokaten sier hans rolle i saken løper så lenge barnevernet ikke trekker saken. Han sier samtidig at dersom jenta er sammen med sine foreldre i Polen, så er det lite å gjøre. Både jenta og hennes foreldre er polske statsborgere.

– Det er først dersom de kommer tilbake til Norge at det kan bli aktuelt for barnevernsmyndighetene å gå videre med saken, sier Tvedten.

Ledelsen for barnevernet i kommunen i Vestfold der foreldrene bodde sier til NRK at de vurderer om de skal anmelde saken til politiet.

Møtte ikke hos advokaten

Foreldrene hadde en avtale om et møte med advokat Tvedten onsdag ettermiddag. De dukket aldri opp og han fikk ikke noe kontakt med dem. Han vet derfor ikke mer om hva som skjer i saken.

I følge VG ble jenta hentet ut fra beredskapshjemmet natt til onsdag ved hjelp av personer utenfra og at hun var orientert om at hun skulle hjelpes bort fra beredskapshjemmet.

Savnetmelding

Politiet i Larvik etterforsker saken etter en melding om at en ni år gammel jente er forsvunnet.

Jourhavende jurist, politiadvokat Ann Britt Backstrøm sier politiet ikke har mottatt noen anmeldelse om kidnapping, bare en savnetmelding.

– Jenta var ikke på plass i huset onsdag morgen og ble da meldt savnet, sier Backstrøm.

Vår rolle nå er å foreta undersøkelser lokalt etter som jenta ble borte fra et hjem i Larvik, sier Backstrøm.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark