Hopp til innhold

Oljevern på timeplanen

Kystverket har startet et prosjekt der elever i 7. klasse lærer om akutt forurensning. Prosjektet skal bli landsomfattende.

Oljevern i praksis

Tungolje er noe griseri og lager store problemer for dyrelivet. Det erfarte elevene da de testet oljen i vann med løse fjær og pels.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nordskogen skole i Horten er først ute.

– Dette handler om miljøvern og det arbeidet Kystverket gjør ved akutt forurensning på sjøen, sier Ane Eide Kjærås som er kommunikasjonsrådgiver i Kystverket.

Elevene er svært engasjerte og ivrige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ane Eide Kjærås

Ane Eide Kjærås underviser elevene i oljevern.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nyttig lærdom

– Nå har jeg lært hva oljesøl kan gjøre med havet og naturen vår, sier 7. klassingen Mia Elise Dahle.

Hun tror erfaringene som blir gjort etter oljeutslipp kan føre til at det lages bedre oljetanker i skip slik at oljeutslipp kan unngås ved havari. Likeledes mener Mia Elise at det snart også utvikles ny og bedre teknologi som hindrer olje å komme inn til stranda.

Ane Eide Kjærås sier Kystverket med denne undervisningen også tror at elevene blir mer bevisste på hva som skjer ved et oljeutslipp og hva som skal gjøres.

– Kanskje de unge nå kan være veivisere for den voksne generasjonen. Oljeutslipp er jo ikke dagligdags og vi kan ikke forvente at folk i sin alminnelighet har kunnskap om dette, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Kystverkets teststasjon

Elevene fikk besøke landets eneste teststasjon for oljevern i Horten, der de blant annet så hvordan lenser fungerer.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Oljevern i praksis

Elevene har ikke bare fått se og høre om oljevern. De har også fått prøve selv.

Iført personlig oljevernutstyr, som kjeledress, hansker, briller og hjelm fikk elevene selv prøve hvordan olje oppfører seg i vann og hva den gjør med fjær og pels når dyr kommer i kontakt med oljen. De har også fått prøve hvordan det nitidige arbeidet med å strandrense foregår.

Kystverket har, i samarbeid med andre samarbeidspartnere innen fagområdene natur og miljøvern, laget en tegneserie om temaet. Den ble fulgt opp med en times undervisning på skolen, før elevene fikk et besøk ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten.

Elevene kombinerer på denne måten kunnskap om naturfag med kunnskap om miljø.

Oljeverndepotet i Horten er ett av 16 depoter i Norge som distribuerer utstyr der det er behov for bistand.

Ane Eide Kjærås sier Kystverket ønsker at dette etter hvert skal bli et landsomfattende undervisningsopplegg, men at de har startet forsiktig med et pilotprosjekt for elever i 7.klasse i Horten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark