Hopp til innhold

– Ektemannen truet med å skyte

Den tiltalte enken forsvarer at hun hjalp ektemannen med å ta en overdose.

Fridtjof Feydt og Petter Sødahl

Advokat Fridtjof Feydt og aktor Petter Sødahl i Nordre Vestfold tingrett. Feydt representerer den avdødes barn som krever erstatning etter dødsfallet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Han truet med å ta livet av oss begge.

Det fortalte enken etter lege Roger Gundersen i retten tirsdag formiddag. Alternativet var at hun skulle hjelpe ham med å sette en dødelig dose med heroin.

Hun erkjente ikke straffskyld da rettsaken startet i Nordre Vestfold tingrett.

Trodde han var alvorlig syk

Ole Tom Røed

Advokat Ole Tom Røed forsvarer 55-åringen i retten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Hun fortalte retten blant annet om det gode forholdet hun hadde til sin mann, men også om de store vanskelighetene de detter hvert fikk. Begge hadde vært gift tidligere og hadde barn i disse ekteskapene.

Sentralt i kvinnens forklaring var at hun var blitt overbevist om at mannen var alvorlig syk og at han ønsket å dø.

I forklaringen sa kvinnen tydelig fra at mannens ønske om å dø var så sterkt at han til slutt truet henne dersom hun ikke hjalp han til å sette en dødelig dose heroin.

Reddet livet hans flere ganger

Enken fortalte retten at mannen flere ganger hadde forsøkt å ta sitt eget liv, men at hun hver gang hadde gitt førstehjelp slik at han overlevde.

Bakgrunnen for at ektemannen ønsket å dø var hans egen diagnose om en dødelig sykdom.

– Etter en operasjon hadde han fått psykiske og fysiske plager som følge av operasjonen, sa 55-åringen i retten. Han hadde det vanskelig i forhold til familien, og han syntes det var vanskelig da han mistet retten til å skrive ut visse mediamenter. Samlet ble dette svært vanskelig for han, fortalte hun.

Ektefelle sa også at mannen levde med meget store smerter.

Truet med å skyte

Den kvelden han døde, hadde han truet henne så sterkt at hun fryktet for eget liv. Mannen hadde nemlig en ladd hagle i huset og truet med å skyte både kona og seg selv dersom hun ikke hjalp han.

Hun forklarte også at mannen hadde sagt at dersom han, etter den siste dosen som skulle settes, våknet opp på et sykehus var det bare å utsette hans beslutning om dobbeltdrap. Hun valgte da å hjelpe mannen, som selv injiserte dosen med hennes hjelp til å sette inn kanylen og å trekke opp sprøyten.

Etter injiseringen forsøkte hun, som mange ganger før, på å utføre livreddende førstehjelp.

– Det var for sent. Han døde, sa hun.

Innrømmer løgn

55-åringen har ikke tidligere fortalt politiet om ektemannens trulser.

– Hvorfor hadde hun ikke fortalt dette før? Hvorfor hadde hun ikke varslet politiet, og hvorfor hadde hun ikke rømt? ville aktor Petter Sødahl vite.

Hun sa hun hadde løyet i avhørene for å komme raskere hjem slik at hun kunne ta seg av de tre barna sine.

En hevn?

Advokat Fridtjof Feydt er bistandsadvokat for den avdøde legens barn fra første ekteskap. Tirsdag formiddag eksaminerte han den tiltalte kvinnen inngående om blant annet forholdene rundt ektemannens selvmordstanker og selvmordsforsøk.

Feydt ville vite om de hadde søkt hjelp fra medisinsk hold, og presiserte at den tiltalte kvinnen selv var utdannet sykepleier med spesialutdannelse innen psykiatri.

– Jeg snakket med mannen min om dette gjentatte ganger. Han ville ikke ha noe med fagfolk å gjøre, forklarte kvinnen.

Feydt ville også vite mer om en kreftdiagnose som mannen mente han hadde.

Hun forklarte hva hennes mann hadde sagt, og at hun hadde liten grunn til ikke å tro på det han sa.

55-åringen har også forklart seg om forholdet til venninnen som fortalte politiet om overdosen legen hadde fått. Den tiltalte mente henvendelsen til politiet måtte være en hevn på grunn av uoverensstemmelser mellom de to kvinnene over lengre tid.

Venninnen skal senere føres som vitne.

Dødsfallet ble betraktet som et selvmord ,og mannen ble aldri obdusert før han ble kremert.