Hopp til innhold

Arbeidstilsynet tok båt

Kontrollen avdekket overraskende resultater.

Arbeidstilsynet på kontroll
Foto: Jan Gulliksen / NRK

En del hytteeiere benytter sjansen til å få gjort utbedringer og utbygginger på hyttene sine før feriesesongen setter inn for fullt. Alle vil selvsagt gjerne ha gjort jobben raskt og billig, og enkelte går nok litt på akkord med regelverket.

Det er jobben til Arbeidstilsynet å sjekke at alt går riktig for seg, og da kan det dreie seg både om kontroll av at sikkerhetsbestemmelsene blir fulgt og at det ingen blir utsatt for sosial dumping.

I disse dager bruker Arbeidstilsynet sjøveien for å sjekke byggeplasser.

Video Arbeidstilsynet på kontroll

Måtte ned av taket

Arne Bergsholm og Malgorzata Bleka fra Arbeidstilsynet fant altså ingen eksempler på ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft på denne turen, men dagen etter kunne Bergsholm rapportere om en byggeplass på Tjøme der 7-8 polakker og litauere var i sving.

Kystvakt

En patruljebåt fra Kystvakta ble brukt på inspeksjonen langs skjærgården.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Vi måtte stoppe deler av arbeidet på grunn av usikret arbeid i høyden. I tillegg var det ikke alle som hadde de nødvendige papirene på plass.

Samtlige på denne arbeidsplassen opplyste at de fikk lønn i henhold til tariff, men noen av polakkene kunne fortelle om tvilsom avlønning andre steder.

– De hadde hørt om byggeplasser andre steder på Østlandet der lønna lå på bare 30 kroner i timen.

Lavere aktivitet

Det ble bare avdekket mindre uregelmessigheter på de andre byggeplassene som ble kontrollert, men på et sted måtte tilsynet stoppe legging av et hyttetak der tømmermesteren lot lærlingen jobbe uten sikringstiltak.

– Det er viktig å vise større aktsomhet når man har med seg en læregutt, sier Bergsholm til NRK.no. Han er forøvrig overrasket over hva man har funnet under denne kontrollen, eller snarere hva man ikke har funnet.

– Det er betydelig lavere aktivitet på byggefronten langs kysten i år sammenlignet med i fjor, uvisst av hvilken grunn.

ID-kort som forebygging

På kontrollrunden ble det sjekket at kravene til sikkerhet ble fulgt, og at de som jobber faktisk kjenner til regelverket for bransjen. Og for å bidra til ordnede forhold for utenlandske arbeidere, ble det for 2-3 år siden innført et ID-kort som de ansatte må ha, forteller Bergsholm.

– Det skal bidra til mer effektiv kontroll med helse, miljø og sikkerhet for dem som jobber i bygg- og anleggsbransjen, og hensikten er at kortet skal bidra til å forebygge sosial dumping.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arbeidstilsynet på kontroll

På denne byggeplassen hadde man stort sett orden i sakene.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ingen sure miner

På de byggeplassene som ble besøkt da NRK.no var med, var det tilsynelatende ingen sure miner over besøket. Tømrer Jan Kristoffersen som jobbet på en bolig ved Mefjorden hadde ingen innvendinger.

– Jeg synes det er positivt at Arbeidstilsynet sjekker opp byggeplassene.

Samme holdning hadde tømrer Karl Øyvind Jonassen som sammen med kolleger satte opp takstoler på ei hytte ved Tallakshavn.

– Det er nok greit at tilsynet følger med rundt omkring.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark