Hopp til innhold

Ny kunst i gammel by

Fotspor i valsetakt, morild på torvet og skulpturer under glassgulv skal utsmykke Norges eldste by.

Arild Bakken, Tønsberg Utvikling

- Her skal trappeamfiet ligge, sier Arild Bakken.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Modell av utsmykning

Modell av sitteanordning. Den lyse trekanten øverst er del av sitteanordning. Det mørke feltet nederst er et opplyst rom i bakken dekket med glassgulv. I rommet kan man for eksempel plassere skulpturer.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Tønsberg torv og gatene rundt skal gjenoppfriske aktivitetene i byen mellom Farmandstredet og Brygga. Oppdragsgiver er Tønsberg kommune, og det er det kommunale selskapet Tønsberg Utvikling som jobber med prosjektet.

Nå er tre kunstnere pekt ut til å delta i utsmykningen av Tønsberg sentrum. Det er Svein Flygari Johansen fra Oslo, Anita Hofgaard fra Tønsberg og Anders Sletvold Moe som er bosatt i Sverige.

Engelsk vals

- Vi inviterte 12 kunstnere til å levere inn forslag på utsmykning. Ni takket ja, og nå har vi valgt ut tre av dem.

Det sier prosjektleder Arild Bakken. Han kan fortelle at utvelgelsen ikke var enkel og at det var levert inn mange spennende bidrag.

Og mange vil nok være enig i at det både er spennende og spesielt. Anita Hofgaard har levert et forslag om nedsenkede fottrinn. En kvinnes fottrinn skal legges ned som metallplater i ny steinsetting ned Torgaten. Der møter sporene mannstrinn som kommer opp Tønsberg torv. Og sammen danser trinnene engelsk vals bort Øvre Langgate til Kristinas plass (i krysset Møllegaten - Kammegaten) ....

Forslaget fra Anders Sletvold Moe går ut på å friske opp Carl E. Paulsens plass foran inngangen til Farmandstredet. Det skal gjøres ved en avlang, minimalistisk sitteanordning i tilknytning til et "glasslokk" i bakken der man kan stille ut opplyste skulpturer.

Dansetrinn på torvet.

Dansetrinn over torvet ... (foto av tegninger)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Bølgehøyde skaper dikt

Men Svein Flygari Johansens forslag er nok det mest spektakulære innspillet som er valgt ut. Kunstneren vil bruke Meteorologisk institutts målestasjoner i Nordsjøen til å få fram poetiske tekster på en skjerm på taket av bygningen som konditoriet holder til i. Disse tekstene vil bli endret i takt med bølgehøyde og vindretning i Nordsjøen!

- Vi søkte etter det spesielle, slik at Tønsberg kan smykke seg med noe som ikke alle andre har.

Morild over torvet

Prosjektet går ellers ut på å erstatte all brustein på torvet, i Storgaten og i Øvre Langgate med jevn steinsetting uten fortauer, sette opp trappeamfi øverst og scene nederst på torvet, og i tillegg plassere ut lysmaster og gatemøbler.

En annen spektakulær lyssetting man har planer om er nedsenkede lyspunkter utover torvet som skal styres elektronisk slik at det skal illudere morild.

Etter planen skal arbeidet med en revitalisering av Tønsberg torv og omkringliggende gater starte i uka etter påske. Og om alt går etter planen og finansieringen faller på plass, skal torvet stå ferdig innen 15. november i år.

Hør mer om utsmykningsprosjektet her!