Hopp til innhold

- Barnevernet blir ikke hørt

Ruset mor fikk beholde sitt nyfødte spedbarn med abstinenser. Barnevernet klagde, men klagen ble avslått.

Illustrasjonsbilde
Foto: Scanpix

- Vi ble så fortvila og frustrert at vi tenkte at vi måtte få noen til å se på dette, forteller Laila Sveen, leder av barnevernstjenesten i Sandefjord.

Etter hendelsen sendte barnevernet et brev til barne- og familiedepartementet.

- Det er for å få departementet til å se på ordninger de selv har vedtatt og om de fungerer etter hensikten, sier Sveen.

Skadet av rus under svangerskap

I fjor høst vedtok barnevernet et hastevedtak om å overta omsorgen for det nyfødte barnet. Dette avslo fylkesnemda.

Da klagesaken ble fremmet for fylkesnemda vitnet en lege over telefon, og sa at barnet ved fødselen hadde så sterke abstinesner at det ikke kunne stamme fra ordinær bruk av legemidler. Legen karakteriserte barnet som svært skadet av rus under svangerskapet, og fortalte at mor hadde oppført seg underlig på sykehuset.

Etter avslaget kunne barnevernet ikke gjøre noe annet enn å overlate barnet til moren.

Frustrerende

- Vi blir den instansen som skal ta kritikken fra samarbeidspartnere som ikke forstår hvorfor barnevernet ikke gjør det som opplagt er det eneste rette i en del situasjoner. Det er frustrerende, sier Sveen.

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre mener foreldrevernet står sterkere enn barnevernet hos fylkesnemda.

- Fylkesnemdene holder seg stort sett til rettighetene foreldrene har. De hører svært sjeldent på rettighetene som barn har. Dette må departementet rydde opp i, sier han.

- Ikke opplært til å skaffe bevis

Fylkesnemda argumenterte med at det var for dårlige bevis. Myhre mener at barnevernet ikke er utdannet til å føre bevis som man gjør i straffesaker.

- Barnevernet er ikke opplært til å skaffe bevis. Hvis beviskravene skal være så tunge, så ser jeg svart på hvordan barnevernet skal håndtere slike saker i framtida.