Hopp til innhold

- Gaupa forsyner seg

I år er det mer enn dobbelt så mange sauer som i fjor som er forsvunnet fra beite. Eierne tror at gaupe har tatt dem.

Saueflokk
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fylkesmannen i Vestfold har fått inn melding om at 146 lam og tre søyer er forsvunnet fra beite i Vestfold i år. I fjor var det 67 lam som ble borte.

Video nsps_upload_2008_11_14_17_45_36_1049.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video

Både sauebøndene og naturverninspektør Karl Hagelund hos fylkesmannen er rimelig sikre på at det er gaupe som har tatt de fleste. Det er registrert gaupe i beiteområdene. Det går også en radiomerket gaupe i grenseområdene Vestfold/Telemark/Buskerud.

- Det er bare ulv, bjørn, jerv og gaupe av de fredede rovdyrene som tar sau, sier Hagelund. I tillegg angriper også kongeørn. Av disse artene er det bare gaupe i Vestfold, sier han. Han utelukker derfor at andre rovdyr har forsynt seg grovt, selv om også for eksempel rev kan ta lam.

Tapene varierer fra år til år, avhengig av hvor gaupa holder seg.
I Vestfold har i år for eksempel mer enn halvparten av dyrene blitt borte i to besetninger i Sande.

Knut Espeseth og Øyvin Sola

Fv. Knut Espeseth og Øyvin Sola har mistet mange lam. Begge er trygge på at de er tatt av rovdyr.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Jeg synes det er litt rart at vi som skal avle opp dyr og skal holde folk med mat, har en konkurrent som forsyner seg av matfatet, sier Øivin Sola. I år har mistet han 47 lam.

- Det er jo ikke meningen mer yrket vårt at det er vi som skal fore rovdyra, sier Knut Espeseth. Han har mistet 16 lam i år.

Som produsent av lammekjøtt og grunneier med dyr i dette beiteområdet, er det ikke noe særlig hyggelig å vite at det blir tatt lam som samfunnet tillater. Begge mener den radiomerkede gaupa, og eventuelt flokken den tilhører, står for de største innhuggene i besetningene deres.

Også i Telemark er det en oppgang i antall innmeldte tap av sau forårsaket av gaupe. Det gjelder spesielt Vest-Telemark Fylkesmannen vil derfor medvirke til at gaupejakta kommende vinter blir mer effektiv enn den har vært de siste åra, sier Morten Johannessen ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Telemark. Derfor blir bevilget 100-tusen kroner til gaupejakt i Vest-Telemark til vinteren

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark