Hopp til innhold

Journalister lei av fyllebilder

Flere journalister er lei av fyllebildene på nett.

Marie Olaussen
Foto: Rune Jensen / NRK

Vestfold journalistlag mener avisene bør slutte å ta bilder av folk som drikker alkohol ute på byen i helgene.

Mange aviser har slike bildeserier på nettsidene sine.

LES: Kutter populært nettilbud

Selv om dette er populært stoff, bør det fjernes, mener nestleder i Vestfold journalistlag, Marie Olaussen.

- Vi synes ikke på byen-bilder er særlig god journalistikk. Vi synes ikke det er der avisene bør bruke den journalistiske kompetansen sin.

Fulle folk med ølglass og puppene på vei ut er ikke noe vi trenger å bruke på spalteplass på nettet.

Marie Olaussen, nestleder Vestfold journalistlag

Feil signaler

Det var den ansvarlige redaktøren i Varden, Lars Kise, som startet den lokale debatten i juli.

- Som en seriøs avis synes jeg det er feil å prioritere bildeserier av halvfulle telemarkinger på pub, gjerne med en røyk i den ene hånda og øl i den andre, hengende rundt halsen på hverandre, sier Kise.

Men hans kollega i Edda-konsernet, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Håkon Borud, var ikke enig.

- Dette er ikke bilder av folk på helgefylla, våre fotografer har fått beskjed om å ikke ta bilder av fulle mennesker. Så jeg har ikke noen problemer med å lage disse bildeseriene. De er der på lik linje med andre serier, sa han da debatten startet i juli.

Edda-avisene i Vestfold varsler nå økonomiske kutt.

LES: Må spare millioner

I så fall vil det være naturlig å la være å sende ut fotografer på nattelivet i helgene, mener Marie Olaussen i journalistlaget.

- Vi ønsker ikke som fagforening å oppfordre til å bruke en eneste krone til på å vise bildeserier fra puber. Det gir pubene fantastisk reklame, og veldig ofte er det de samme pubene og barene som får 17-24 bilder av sine gjester med pubnavn og drinknavn på trykk hos oss, sier Olaussen.

Vil ikke slutte

Ansvarlig redaktør i Gjengangeren, Jan Erik Hvidsten, vil ikke slutte å ta bilder av folk på pub.

- Vi ønsker å formidle hvordan folk har det der de er. Lørdag på byen er det veldig mange mennesker, akkurat som det er på et idretts- eller kulturarrangement. Derfor mener vi det er helt legitimt å være tilstede.

Ansvarlig redaktør i Sandefjord Blad, Jan Roaldseth, nekter å kommentere saken. Han synes journalistlagets utspill er useriøst. Jan Erik Hvidsten i Gjengangeren ønsker derimot debatten velkommen.

- Vi bør jo hele tiden vurdere de tingene vi gjør, sier han.

Østlands-Posten er ikke en del av Edda-konsernet, og har dessuten en helt annen holdning til bildeserier fra helgefylla. Det forteller ansvarlig redaktør i ØP, Are Stokstad.

- Vi synes ikke folk på byen er viktig å presentere på vår nettavis. Vi tror dette er en gimmick som kommer til å gå over, og at det er et inngrep i folks private sfære, sier han.