Hopp til innhold

Intensiverer jakt på sosial dumping

Nå blir det opprettet en egen stilling som skal kartlegge sosial dumping blant utenlandske arbeidere.

Håndverkere
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

LO-kontoret i Tønsberg får altså som eneste i landet en ansatt i 50 prosent stilling, som skal kartlegge i hvor stor utstrekning utenlandske arbeidere får dårligere betingelser enn norske.

Byggebransjen, hotell, restaurant- og reiseliv skal undersøkes, det samme skal jordbruket.

LES: Timelønn: 18 kroner

Sten Bjørnø i Fellesforbundet sier han har sett flere kritikkverdige forhold.

- Det gjelder blant annet lønn og boforhold. Vi har sett boforhold som er ille. Det er dårlige sanitærforhold, folk bor oppå hverandre, og ofte brukes det gammelt utstyr, sier han.

Skal koordinere

Ikke alle utenlanske arbeidere får de betingelsene Bjørnø mener de skal ha. Fellesforbundet har reagert på betingelsene til de polske ansatte hos byggmester Harald Langemyhr og lønnen til de rumenske arbeiderne som gjør et opprag for Grenland Group i Tønsberg.

LES ALT OM:

Langemyhr-saken

Dette er to av flere forhold som har kommet frem i det siste. Snart får LO en koordinator som skal samle kunnskap for at tillitsvalgte og andre lettere skal finne utenlandske arbeidere, som er utsatt for sosial dumping. Det hele er et prøveprosjekt.

- Vi skal prøve å lage en form for en kokebok, som vi kan se i når vi er ute, for å finne ut om folk har det de skal ha eller ikke. Vi skal lage en oppskrift på hva vi skal se etter, og hva slags hjelpemidler vi har. Da kan vi kanskje få en slutt på det, sier Bjørnø.

Ikke alltid like lett

Det skal være lik lønn for likt arbeid i Norge, sier Bjørnø. Han sier det varierer hvor lett det er å oppdage dårlige arbeidsforhold på arbeidsplassene.

- Noen steder kommer folk og oppsøker oss og forteller om situasjonen. Da er det enkelt å finne ut av det. Andre steder opplever vi at folk springer i alle retninger når vi kommer, og da er det verre, sier han.

NHO i Vestfold er skeptiske til LOs arbeid mot sosial dumping.

Regiondirektør Einar Røsås er kritisk til prosjektet om LO opptrer som et slags arbeidstilsyn.

- Det er Arbeidstilsynets rolle og føre denne kontrollen, og vi ønsker ikke at andre aktører skal gå inn å gjøre den jobben uten videre. Derfor sier vi at vi er litt skeptiske til den rolleblandingen som kan skje.