Hopp til innhold

Vil rive gjerder på Yxney

Finansmannen Kjell Christian Ulrichsen har ulovlige gjerder på sin private strandeiendom Yxney i Sandefjord. Nå vil kommunen rive gjerdene.

Sandefjord kommune kan med friluftsloven i hånden kreve gjerdene fjernet på Yxney ytterst på Østerøya. Det hevder kommuneadvokat Ivar Otto Myhre.

Stengslene ble satt opp av kommunen selv i 1985, som en del av en avtale med daværende eier Thor Christensen, etter at kommunen hadde kjøpt 300 dekar av Christensens 1800 dekar store tomt. Kommunen ønsket å sikre området for allmennheten og stengslene ble satt opp for å beskytte Christensens landbruk.

Avtalen ugyldig

Endringer i friluftsloven, bytte av eier og manglende behov for å beskytte landbruk gjør at denne avtalen ikke lenger er gyldig, mener Myhre. Kommuneadvokaten legger særlig vekt på at gjerdene er i konflikt med friluftloven.

Formannskapet skal behandle saken tirsdag 29. mars. 

Ulrichsens forslag

Det var under rettsaken om allmennhetens tilgang til øya Torsholmen at Kjell Christian Ulrichsen selv foreslo at publikum heller kunne bruke en større strand på eiendommen.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch skrev deretter et brev til Ulrichsen om saken, men har ikke fått noe svar. Ulrichsen har tidligere uttalt seg negativt til NRK om saken fordi kommunen ikke var villig til å gi opp Torsholmen, men ville ha tilgang til både holme og strand.

NRK har ikke lykkes med å få noen kommentar fra verken Kjell Christian Ulrichsen eller hans advokat.

Ankesaken om allmennhetens tilgang til Torsholmen kommer opp for Agder Lagmannrett 24. april. Sandefjord kommune vant saken i tingretten.

Truer med rettsak

Kjell Ulrichsen truer Sandefjord kommune med å gå rettens vei dersom de bryter sine forpliktelser i forhold til gjerdene på Yxney.

Ulrichsens advokat skriver i et brev til kommunen at finansmannen ikke er interessert i å medvirke til at allmennheten skal få tilgang til den store stranden på vestsiden av eiendommen hans uten bruk av båt.