Hopp til innhold

Svenske Fristad Ungdomskorps er klare for 17. mai i Andebu

Det så ut til å bli en lydløs 17. mai-feiring i Andebu kommune i Vestfold. Rekrutteringen og interessen for korpset sank dramatisk og til slutt måtte det legges ned. Men i siste liten kom hjelpen i form av søte brødre og søstre fra øst.

Fristad ungdomskorps øver på Norge i rødt, hvitt og blått før de skal spille i 17. mai-toget i Andebu.

Slik gikk det da Fristad ungdomskorps øvde på 'Norge i rødt, hvitt og blått'. Foto: Philip Hofgaard.

Det er mandag 13. mai og musikantene i Fristad Ungdomsorkester i Borås er spente. På stativene foran dem ligger notene til «Ja, vi elsker» og «Gammel jegermarsj» klare til gjennomspilling for aller første gang.

– Hemskt

Det er fire dager til de skal framføres for nordmennene på selveste 17. mai. Og det helst feilfritt.

– Är ni klara?, spør dirigent Ulf Holmestrand.

– Det kommer låta hemskt, men den sjuttonde blir det hur bra som helst, sier han.

Hjemme i Andebu ligger skolekorpsets instrumenter og uniformer og støver ned på et lager. Ungdom i kommunen vil heller spille fotball, drive med teater, danse og ri. Eller rett og slett bare være hjemme.

For å pirre rytmeinteressen hos ungdommen prøvde kommunen å opprette ei trommegruppe, men det var for få som meldte seg.

Foreldre så til Sverige

I kommunen begynte man å forberede seg på en 17. mai uten korps. Da var det at noen oppfinnsomme foreldre fant fram til Fristad ungdomsorkester i Sverige.

– Vi grep sjansen til å få komme til Norge på 17. mai. Det blir en opplevelse for våre ungdommer, sier dirigent Ulf Holmestrand.

Andebu skolekorps spilte under kongebesøket sommeren 2012.

Andebu skolekorps spilte under kongebesøket sommeren 2012.

Ærefullt å spille «Ja, vi elsker»

Etter litt plunder med å få fatt i riktige noter til de aller viktigste 17. mai-sangene, kom øvelsene endelig i gang. Om det låt «hemskt» ved den første gjennomspillingen, får stå for dirigentens regning. Men de siste dagene har korpset øvd på spreng.

– Vi er ydmyke for oppgaven og ser på dette som en stor ære, sier Holmestrand.

Og hjemme i Andebu er ordfører Bjarne Sommerstad nøye med å få med at han gleder seg til svensk besøk.

– Enkelte medier skrev at jeg syntes det var trist å få svensk hornmusikk på 17. mai. Men det var jo ikke slik ment, selv om jeg har sagt at vi helst skulle hatt vårt eget skolekorps, sier han.

Vil ikke selge

På det støvete instrumentlageret er det fortsatt stille, men flere har meldt sin interesse for å kjøpe instrumentene. Styreleder Bjørnar Simonsen i Andebu skolekorps er derimot ikke villig til å selge instrumenter. Han nærer fortsatt et håp for korpset.

Og om det skulle begynne å spire i korpsinteressen i Andebu igjen, kan de godt få drahjelp av svenskene i Borås, sier dirigent Ulf Holmestrand i Fristad ungdomsorkester.

– Det ville vært fantastisk om de kom i gang igjen. Og om vi kunne få komme tilbake og spille sammen med dem. Det vore jätteroligt!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark