Hopp til innhold

Sosial dumping er big business

Sosial dumping er big business og den øker i omfang. Både Arbeidstilsynet og politiet etterlyser ressurser for å kunne behandle sakene godt nok.

Byggeplass

Illustrasjonsfoto.

Foto: Henning Tveito / NRK

Det er store penger å tjene på sosial dumping, særlig i forbindelse med innleie av arbeidskraft.

Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (Ap)

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Steinar Gullvåg.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– De gruppene som vi har mest erfaring fra er bygg- og anleggs bransjen, renhold og til dels transport. Det er mange eksempler på at de som driver med dette har millioninntekter, som til dels også ikke blir skattlagt.

Det sier stortingsrepresentant for Vestfold, Steinar Gullvåg fra Arbeiderpartiet, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen.

Gullvåg mener det er vanskelig å si hvor omfattende problemet er.

– Det er folk i arbeidslivet som ikke bys de lønns- og arbeidsvilkår som de skal ha i Norge. Og dette er med på å undergrave de rettighetene som norsk fagbevegelse har bygd opp over mange år, sier Gullvåg.

Han mener også straffereaksjonene i dag er altfor dårlig.

– Det som har vært for dårlig er oppfølgingen av lovverket. Straffereaksjonene forutsetter at sakene kommer frem til doms, og det er jo det som er problemet, sier Gullvåg.

Etterlyser virkemidler

Tilsynsleder for Arbeidstilsynet i Vestfold, Marianne Pedersen etterlyser flere virkemidler mot sosial dumping.

– Vi ser det er et økende problem, som vi myndigheter prøver å følge opp, men vi trenger flere virkemidler for å få gjort en god jobb. Det viser at det er noen hull i systemet, og vi ser at når det endelig kanskje kommer opp i rettssystemet så blir det en strafferabatt fordi det har tatt for lang tid, sier Pedersen.

Lang behandlingstid

I februar 2011 gjorde Arbeidstilsynet, politiet og skatteoppkreveren et tilsyn
mot et firma i Re. Dette endte med at Arbeidstilsynet anmeldte bedriften for grov sosial dumping.

Politiet har ennå ikke behandlet saken ferdig og Pedersen vurderer nå å klage til statsadvokaten på sen saksbehandling.

– Vi har sendt en skriftlig purring til politiet hvor vi har satt en frist for tilbakemelding. Får vi ikke svar inne det vil vi klage til statsadvokaten.

Simen Egeberg er påtaleadvokat i den snart to og et halvt år gamle saken. Han er enig i at den ikke har vært prioritert godt nok.

– Når saken har tatt så lang tid som i dette tilfelle, så har ikke oppfølgingen vært god nok. Det er et ressursspørsmål, og en har muligens ikke den bemanningskapasiteten en skulle ønske, sier Egeberg.

Fristen Arbeidstilsynet har satt på purringen til politiet er i midten av mai.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark