Hopp til innhold

– Må bli enklere å få tak i heroin

Tidligere brukere sier Jonas Gahr Støres utspill om å gjøre det lovlig å røyke heroin, er et skritt i riktig retning. Men de minner om at det skal mer heroin til for å få samme virkning ved røyking som ved injisering med sprøyte.

Magne Markussen og Joachim Larsen

Magne Markussen, til venstre, og Joachim Larsen er tidligere rusmisbrukere og har blant annet gått på heroin. Nå får de medisinsk behandling for sin avhengighet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Jonas Gahr Støre

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre sier han vil ta opp muligheten for å avkriminalisere heroinrøyking.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

På gata i Tønsberg selger Joachim Larsen og Magne Markussen bladet som nå er felles for hele landet, = Norge.


Det er i dette bladet helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre sier han vil ta opp muligheten for å avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøyter med røyk. Et utspill som blir møtt med stor interesse blant =-selgere, brukere og tidligere brukere av stoffet.

– Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre i et intervju med gatemagasinet.

– Heroin bør kanskje deles ut

– Dersom det er aktuelt å røyke stoffet, er det behov for omtrent dobbelt så mye heroin som å sette et «skudd» med en sprøyte, sier Magne Markussen.

Han forteller at han har prøvd det meste, og at han selv nå får medisinsk hjelp.

– Skal Støres forslag ha noe for seg, må det bli enklere og billigere å få tak i stoffet. Kanskje det til og med bør deles ut, sier han.

Støre nærmer seg dermed en legalisering av heroin, men Markussen sier at han har liten tro på noen effekt dersom det ikke blir enklere å få tak i stoffet for de tyngste misbrukerne.

– Det er disse jeg mener bør få dette, de som det ikke er noe håp for på annen måte.

(Tekst fortsetter under bildet)

3200 har døydd av overdose i Norge på ti år

Injeksjon av heroin

Foto: Simon Solheim / NRK

294 dødsfall

Støre understreker at dette er et tiltak rettet mot de tyngste rusmisbrukerne og argumenterer med at færre sprøyter også vil bety færre smittetilfeller av hepatitt C og hiv.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) finnes det over 10.000 sprøytenarkomane i Norge, de fleste av dem heroinbrukere.

I 2011 døde 294 personer av overdose.

Hadde vært fint

Joachim Larsen sier det hadde vært fint med et røykerom.

– Dette stoffet må jo kjøpes på gata, og da er det lett å bli tatt på vei til røykerommet. Det beste hadde vært om stoffet ble delt ut av helsepersonell på et røykerom, ellers blir mange tatt, sier han.

– Det er jo ikke så gøy å bli tatt med en 0,1 i lomma til 200 kroner på vei for å «gjøre seg frisk», legger han til.

Også han snakker av erfaring. Han får også medisinsk hjelp med sin avhengighet og bruker ikke narkotika nå.

Å ”gjøre seg frisk”.

– Jeg bruker jo medisiner nå, men når jeg brukte heroin var det jo om å gjøre å skaffe seg en «friskmelding» på morgenen. Da måtte jeg jo bruker et par hundre kroner på å «gjøre meg frisk», sier Joachim. De som ikke er så heldige at de får medisiner bør kunne få hjelp i et slikt røykerom. Da kunne de gå dit å gjøre seg friske og så gå på jobb. Prinsippet er det samme som for dem som bruker metadon.

Begge mener Støres forslag har noe positivt i seg. Det vil føre til færre overdosedødsfall og mindre kriminalitet. Da kan mange i stedet begynne å jobbe framfor å fly rundt å jakte på penger og stoff.

Mange typer heroin

De to forteller at det finnes mange typer heroin. Noe er bra å røyke, annet er bedre å innta med sprøyte.

– Det er selvsagt at en injeksjon rett i blodet har en annen og bedre effekt enn å røyke det, sier Joachim Larsen.

Magne Markussen sier kvaliteten på heroin som selges på gata varierer. Den er ofte spedd ut. Noen ganger skjer på vei til Norge, andre ganger etter at det har kommet inn i landet.

(Tekst fortsetter under bildet)

Illustrasjonsfoto: Heroinmisbruker

I 2011 døde 294 personer av overdose.

Foto: VG/Scanpix

Han ser likevel flere positive sider av Støres forslag. Noen vil helt klart ha nytte av dette og målet om færre overdosedødsfall er et skritt i en riktig retning. Det vil redde noen liv, sier Markussen, som selv går på metadon og er glad for det.

Hans mål er å igjen en gang kunne få førerkort og komme tilbake i jobb som sjåfør. I mellomtiden selger han gatemagasinet =Norge med stor suksess.

Ønsker ikke å kommentere

Politimester Steinar Kaasa i Vestfold ønsker ikke å uttale seg om dette.

– Dette er et politisk utspill og jeg finner det ikke riktig å flagge noen synspunkter på dette nå, sier Kaasa.

Heller ingen ved Borgestadklinikken i Skien, som behandler rusavhengige, vil si noe om saken.

– Vi har ikke nok kunnskap og dokumentasjon på området, er uttalelsen fra Borgestadklinikken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark