Hopp til innhold

- Bruk den gamle fela

- Gamle feler må brukes! Det sier spelemannen Torgeir Straand fra Bø.

 - Gamle, tradisjonsrike feler skal spilles på. Ikke støve ned på ei peishylle eller tørke inn i en museal glassmonter.

Det sier hardingfelespilleren Torgeir Straand fra Bø.

Interessant forskning

Temaet om bruk og konservering av våre eldste hardingfeler er aktuelt under det pågående fagseminaret ved Bø museum.

- Det er veldig interessant å spille på gamle feler, å spille på de samme felene som de gamle spelemennene brukte, om ikke bare for å få høre hvordan det høres ut.

- Det har skjedd en utvikling når det gjelder bygging av hardingfeler, sier felespilleren, og mener det er interessant å forske på den utviklingen.

Øker verdien

Han mener bestemt at en hardingfele best holdes i stand ved at den vedlikeholdes og spilles på.

- Det at fela fortsatt kan spilles på, gjør at verdien øker betaktelig, også i forsknings- og museumshensyn, fordi det gjør det mulig å finne ut hvordan de hørtes ut før.

Straand mener at hvis en fele blir liggende uten å bli brukt så sprekker den, strenger ryker og den går i stykker. Han sammenligner det med å sette en veteranbil i en garasje og aldri se til den mer.

- Det viktigste er at for å kunne spille på en fele, så må den være i god teknisk stand, den må holdes i stilling som det heter. Når en fele blir spilt på med jevne mellomrom, så gavner det instrumentet.

Eiers ansvar

Ansvaret for at en hardingfele blir brukt og vedlikeholdt på riktig måte, tilfaller den som til enhver tid eier den, enten det er privatpersoner eller et museum.

Straand mener likevel at det offentlige har et spesielt ansvar for å holde felene de har i sitt eie vedlike. Når det gjelder feler som er i privat eie, er han ikke bekymret for gamle feler som tilhører utøvende musikere.

- Det ser ut som om de blir holdt i godt stand. Det er en del av det å være utøver, det å holde de gamle instrumentene i god stand.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark