Hopp til innhold

Arbeidstilsynet: – Nå er det naboen din som tipser oss

Arbeidstilsynet i Sør-Norge får rekordmange tips om huseiere som utnytter utenlandsk arbeidskraft.

Arbeidstilsynet på byggeplass.

Arbeidet på denne byggeplassen ble stoppet da arbeidstilsynet var på besøk i dag. Årsaken var dårlig sikring.

Foto: Henning Tveito / NRK

– Det har vært ekstra ille i sommer. Det er fordi markedet er der, spesielt privatmarkedet. Folk skal pusse opp husene sine og utenlandske arbeidstakere blir rekruttert inn i det, sier tilsynsleder Bjørn Tore Hansen ved Arbeidstilsynet i Telemark.

Bjørn Tore Hansen.

Hos tilsynslederen på Arbeidstilsynet strømmer tipsene om kritikkverdige forhold inn.

Foto: Henning Tveito / NRK

Arbeidstilsynet ser ofte at dette ender med svarte avtaler, svart arbeid og svart eller lav lønn. I tillegg til dårlig sikring, til dels ingen sirkling.

– Det er alvorlig. Det er dårlige arbeidsvilkår for den som utfører jobben, og de er på mange måter tvunget til det. Det er også et samfunnsproblem fordi at man unndrar skatt og avgifter. Det blir uryddige forhold.

– Økende aktivitet

Hansen har snakket med flere kollegaer utenfor sitt området, som kan fortelle om samme tendensen.

– I hele Sør-Norge og på Vestlandet er det en økende aktivitet. Det er mye folk som jobber under useriøse forhold. Med det mener jeg dårlig sikkerhet og generelt dårlig arbeidsforhold, spesielt for utenlandske arbeidstakere.

Han forteller om henvendelser fra seriøse entreprenører i bransjen som sier at markedet for dem har falt helt bort når det gjelder utvendig rehabilitering av hus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet kontrollerer bruk av utenlandsk arbeidskraft også ved private boliger. Noen ganger har inspektørene en bestemt adresse å kjøre til, men på veien får de stadig vekk nye overraskelser.

Foto: Henning Tveito / NRK

– Dobbelt så mange tips

Hansen forteller at tipsmengden i Vestfold, Telemark og Agder har doblet seg de siste to årene.

– Vi ser også en endring i hvem som tipser. Det er naboen din som tipser nå. Den vanlige mannen i gata har blitt mye mer bevisst problemet og tipser oss. Det er vi fornøyde med.

Også arbeidstilsynet kjører rundt og kontrollerer bruk av utenlandsk arbeidskraft, både på byggeplasser, men også ved private boliger.

Hansen sier at private oppdragsgivere må ta et ansvar, og nå kommer han med en advarsel til de som skulle la seg friste.

– Når man hyrer inn svart arbeidskraft eller arbeidskraft som ikke har sine forhold i orden og det skulle skje en ulykke, så kan man bare tenke seg hvilket ansvar en har tatt på seg. Hvis en person faller ned fra taket ditt og skader seg alvorlig eller i verste fall dør, så kan det få konsekvenser videre.

– På hvilken måte?

– Det vil bli en privatrettslig sak. Det finnes en høyesterettsdom fra Vestlandet hvor en privatmann fikk ubetinget fengsel for å benytte svart arbeid.

Byggeplass

Identifikasjonskort og lønnsforhold på de polske arbeiderne ble sjekket av arbeidstilsynet i dag.

Foto: Henning Tveito / NRK