Hopp til innhold

Her skal AUFs sommerleir arrangeres

Det blir ingen sommerleir for AUF på Utøya i sommer på grunn av fjorårets tragiske hendelser. I stedet arrangeres en sommerleir på en øy utenfor Brevik.

Bjørkøya.

Bjørkøya ligger utenfor Brevik i Telemark. Nærmeste øy er Sandøya.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

AUFs første sommerleir går av stabelen i Telemark neste uke. Opptil 200 ungdommer samles på Bjørkøya utenfor Brevik.

– Lettere med sikkerhet på en øy

Elisabeth Wickstrøm Åkredalen.

Elisabeth Wickstrøm Åkredalen mener det er lettere med god sikkerhet på en øy enn på fastlandet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Den lille fergen Løvøy som trafikkerer mellom Bjørkøya og Brevik, frakter cirka 80 personer på det meste. Til uka skal den frakte AUF-ere som skal delta på den første sommerleiren i organisasjonen siden de tragiske hendelsene på Utøya i fjor.

Den tre dager lange leieren skal være et alternativ siden det ikke blir noe på Utøya i år.

– Vi tenkte at for de AUF-erne som har meldt seg inn for å være med på en sommerleir, skulle få lov til det. Derfor har vi invitert de til Bjørkøya, sier lederen i Telemark AUF Elisabeth Wickstrøm Åkredalen til NRK.no.

– Hvorfor har dere valgt å dra ut på en øy?

– Det er praktisk på en øy. Da har man et begrenset område i tillegg til at det er lettere med sikkerhet på en øy. Hadde vi vært på land, så hadde vi nok ikke fått en egen strand og brygge for oss selv som det er her, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feriehjemmet Skogly.

Feriehjemmet Skogly skal huse opp mot 200 ungdomspolitikere til uka. Det er Telemark AUF som arrangerer leiren.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Får flere gjester

Kulturminister Anniken Huitfeldt, AUF leder Eskil Pedersen og Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er noen av gjestene som skal besøke leiren, og organisasjonen sier de har snakket mye med politiet om sikkerheten.

Fergen Løvøy.

Fergen Løvøy går mellom Brevik og Bjørkøya.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er klart at det er vanskeligere å komme seg fra en øy dersom det skulle skje noe, men det er kort vei fra nordenden på øya og over til Sandøya. Og det er kort vei til en annen øy lenger sør. Sandøya er befolket og der er det sannsynligvis mange som har båt. Politiet kommer også til å ha en båt på vannet som er mer obs på at vi er der, sier Elisabeth Wickstrøm Åkredalen.

– Vi skal passe på at det er trygt

– Hadde det ikke vært for hendelsen i fjor sommer så hadde dette sett helt annerledes ut. Vi er nødt til å ta med oss erfaringer fra det som har skjedd det siste året når vi skal planlegge vår ressurssituasjon inn mot det arrangementet som skal forgå i vårt distrikt.

Det sier konstituert visepolitimester i Telemark Knut Kolloen. Han sier politiet har tatt sine forholdsregler før sommerleiren.

– Vi skal være til stedet og passe på at det er trygt å være på Bjørkøya. Vi skal ha en beredskap som gjør at vi skal kunne ivareta situasjoner som forhåpentligvis aldri oppstår, men ellers skal vi være så usynlige som mulig.

– Er det trygt å sende ungdommene sine på leiren?

– Så langt vi kan si noe om det, så skal det være helt trygt, sier han.

Knut Kolloen.

Knut Kolloen sier at politiet har fokus på sikkerheten på Bjørkøya.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK