Hopp til innhold

Skal undersøke blyinnhold i viltkjøtt

Etter flere års debatt er det nå klart for å kartlegge om viltkjøtt inneholder mer bly enn annet kjøtt.

Elgkjøtt

Nå skal folk som spiser mye viltkjøtt sjekkes for blynivåer i blodet.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Folkehelseinstituttet skal stå for kartleggingen og Norges Jeger- og Fiskerforbund er glad undersøkelsen kommer i gang.

Informasjonsansvarlig Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund opplyser at noen undersøkelser de siste par årene har pekt på at det kan vise seg at det er for mye bly i viltkjøtt.

Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad vil gjerne få beviser på om det er mer bly i viltkjøtt eller ikke.

Foto: NJFF

– Vi stilte oss noe undrende og tenkte at da får man gå rett til kjernen og undersøke jegere som har spist store mengder viltkjøtt gjennom flere år. På den måten skal vi se om det faktisk er slik at det deponeres noe bly i kroppen og at det i så fall er en helsefare, sier han til NRK.no.

Krever bevis

Ifølge forbundets nettsider skytes det totalt over 100.000 hjortevilt i Norge hvert år, noe som utgjør anslagsvis 7000 tonn kjøtt. Om det viser seg at det finnes blyrester i viltkjøttet har Farstad planer om å gjøre noe med det.

– Hvis det er hold i dette vil vi måtte gjøre noen grep. Enten i valg av kuler eller at en skjærer bort en større del av kjøttet. Men vi vil gjerne se bevisene på dette først. Inntil det er bevist, vil vi påstå at en ikke finner sunnere kjøtt enn viltkjøtt.

Blodprøver av jegere med familie

På nettsiden står det videre at viltkjøttet konsumeres i stor grad av jegerfamilier og deres nærmeste omgangskrets, og utvalgte jegere med familie blir nå bedt om å stille opp og svare på spørsmål, samt avgi blodprøver. Farstad oppfordrer alle som er spurt til å avgi svar.

– Vi ønsker at både fylkeslag, jaktlag og enkeltjegere stiller seg positive til undersøkelsen, fordi disse spørsmålene kan ikke henge i lufta ubesvart. Da må vi som er de som spiser mest viltkjøtt, bidra slik at vi får så gode resultater som mulig.

Blodprøvene skal vise om det er høyere blynivåer hos dem som spiser mest viltkjøtt, eller ikke. Resultatene er venta allerede til høsten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark