Hopp til innhold

Må i fengsel etter pinkodetyveri

En 34 år gammel mann fra Romania er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for pinkodetyveri. Også en 30-år gammel landsmann er dømt til åtte måneders fengsel i saken.

Kortautomat

Pinkodetyvene fra Romania er dømt til fengsel etter å ha svindlet til seg store beløp av kvinner på Østlandet.

Foto: Magne Hansen / NRK

De to, som er i 30-årene, skal ha stjålet bankkort og penger for til sammen 320 000 kroner fra åtte eldre kvinner over hele Østlandet.

En av dem rumenerne har svindlet er en 84 år gammel kvinne fra Skien. 17. februar i fjor sto hun på kjøpesenteret Herkules i Skien. En av rumenerne observerte at hun slo inn pinkoden til et bankkort, og tok deretter kortet hennes ved å bortlede oppmerksomheten hennes.

Han brukte deretter kortet til å ta ut penger fra kontoen hennes eller til å betale for varer for til sammen 23 313 kroner.

– Hun har blitt mer engstelig etter dette. Det forteller bistandsadvokat Bjørn Erik Serkland til NRK.no.

Alle var eldre kvinner

Hovedmannen dømmes for ni grove tyverier. Til sammen omfatter tyveriene verdier for rundt 300 000 kroner. I tillegg dømmes han for selvvasking av til sammen 165 300 kroner.

Hovedmannen har også har forklart at de fornærmede var utvalgt fordi de var svake og dermed enklere å stjele fra. De fornærmede var fra 66 til 89 år på tidspunktet for tyveriene. Det er ytterligere et moment som underbygger at tyveriene var systematisert og del av et system som var profesjonalisert, skriver retten.

Rumenerne skal ha brukt samme framgangsmåten ved alle de åtte tilfellene de er tiltalt for. Mennene observerte kvinnene mens de brukte betalingskortet og pinkoden. Deretter distraherte de kvinnene og tok fra dem kortet eller veska.

Ble svindlet for store beløp

  • En kvinne på Metrosenteret i Lørenskog ble frastjålet bankkortet sitt den 25. januar. Det ble senere tappet for 8.400 kroner.
  • 27. januar ble en kvinne på Sandvika Storsenter i Bærum frastjålet flere betalingskort. Kontoen hennes ble tappet for 151.600 kroner.
  • 12. februar forsvant 60.380 kroner fra kontoen til en kvinne de skal ha stjålet bankkortet til på Jessheim storsenter i Ullensaker.
  • 17. februar var det 84-åringen fra Skien som skal ha blitt utsatt for tyveri av rumerne da de var på Herkules kjøpesenter. De skal ha tappet kontoen hennes for 23.313 kroner.
  • Det samme gjentok seg på Maxi storsenter i Hamar 21. februar. En kvinne opplevde da at det forsvant 13.725 kroner fra kontoen hennes.
  • 22. februar ble en kvinne på Rema 1000 i Dikeveien i Fredrikstad frastjålet bankkortet før det forsvant 11.723 kroner fra kontoen.
  • Lørdag 23. februar fikk rumenerne ifølge tiltalebeslutningen med seg 34.910 kroner etter nok et tyveri av et bankkort.
  • 25. februar ble byttet 9.800 kroner etter at de skal ha tatt bankkortet til en kvinne på Rema 1000 i Gartnerveien i Rygge.

Det er politisamarbeidet Operasjon Grenseløs som har etterforsket pinkodetyveriene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark