Hopp til innhold

Denne koden gir deg en ny opplevelse

QR-koder, disse firkantene med strekkoder, erobrer stadig nye arenaer. En bok utgitt i år har brukt QR-koder i teksten for å gi leserne ekstra opplevelser og informasjon. I Skien bruker musikkorpset kodene til å skape blest om seg selv

Bjørg Øya

Bjørg Øya på Libris i Skien har ikke oppdaget QR-koder i bøkene hun selger ennå, men NRK vet at det nå blir mer og mer vanlig.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

QR-kode

Slik ser QR-koden ut.

Ivar Christensen er ivrig i gang med neste plakat for Menstad musikkorps. Frem på datamaskinen dukker det opp en firkant med strekkode inni, lesbar for smarttelefoner.

Tiden med A4-ark, der nederste kant er en remse med telefonnummer, er definitivt forbi for Christensen.

– Designmessig er det finere å ha en kode istedenfor ti linjer med tekst. Det er ganske genialt.

– Viser at korps er kult

I et halvt års tid har musikkorpset i Skien brukt QR-koder, eller såkalte barkoder, når de vil komme i kontakt med folk. Christensen har laget QR-koder som inneholder kontaktinformasjon og koder som forteller folk hva de skal gjøre for å gi grasrotandelen til korpset.

– Dette er jo noe helt nytt. Vi som et korps kan bruke dette på akkurat linje som et stort firma som presenterer et produkt.

At det ennå er få som vet å bruke kodene han bruker, tar Christensen med stor ro.

– Mange synes det er veldig spennende at et korps tar i bruk så moderne kommunikasjonsformer. Det viser at korps er ganske kult.

Ivar Christensen

Ivar Christensen bruker QR-koder i korpset han er tilknyttet.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Koder skjult i bøker

Også i trykte bøker er QR-kodene nå tatt i bruk. En ringerunde til landets bokhandlerkjeder viser imidlertid at dette er helt i startgropen. Heller ikke Bjørg Øya hos Libris i Skien har hørt om dette:

– Jeg har ikke vært borti at det er inne i bøkene, sier Øya.

I boken «Paranormalitet», om hvorfor vi ser det som ikke er, har forfatteren lagt inn en rekke QR-koder. I en film ønsker professor Richard Wiseman leserne velkommen til boka si.

– Det er veldig kult. Mye morsommere å se dette enn å lese en kjedelig introduksjon. Det er veldig rart at folk ikke har gjort dette før.

Verken Bjørg Øya eller kundene hennes har noen gang lest av QR-koder med mobilen.