Hopp til innhold

Må si opp ansatte for at de skal få dagpenger

Folk i anleggsbransjen frykter for framtida etter at NAV nekter å betale ut dagpenger til de som blir permittert på grunn av sesongsvingninger.

Rolf Aafoskaas

Rolf Aafoskaas frykter for framtida til anleggsbransjen.

Foto: Anita Moland

Dermed må arbeidsgivere si opp de ansatte for at de skal få dagpenger i perioder der det er lite arbeid.

– Dette er et problem. Vi vil miste fagfolk og vi vil miste rekruttering til bransjen.

Det sier Rolf Aafoskaas, leder i Maskinentreprenørenes Forbund i Telemark og eier av firmaet Rolfs Graving i Skien.

Som et sjokk

Jarle Osnes er grunnarbeider i firmaet Rolfs Graving. Han er en av de som kan stå uten lønn hvis det blir få oppdrag i vinter. For Osnes kom beskjeden om null dagpenger som et sjokk.

– At vi ikke skal få lønn hvis vi blir permitterte i vinter, er helt nytt for oss. Når man har familie og forpliktelser er man jo avhengig av å ha inntekt året gjennom, sier Osnes.

At asfaltarbeidere, gartnere og andre anleggsarbeidere blir permitterte når det blir vinter, er ikke noe nytt. Men at de ikke får dagpenger under permitteringa, kommer som et sjokk på flere enn Jarle Osnes.

Jarle Osnes

Jarle Osnes er ikke forberedt på at han kan stå uten inntekt hvis han blir permittert.

Foto: Anita Moland / NRK

– Ikke noe nytt

Loven om dagpenger og sesongarbeid er ikke ny. Problemet er at den har blitt tolka ulikt, forklarer Rina Neegård Halvorsen, direktør i NAV forvaltning Telemark.

Ifølge NAV er det fra i år av kommet en innskjerping av reglene når det gjelder vurdering av om sesongarbeid gir rett til dagpenger under permittering. – Sesongvariasjoner og vintersesong er forutsigbart, og permitteringer på grunn av dette gir derfor ikke rett til dagpenger, sier Neegård Halvorsen.

– Reglene har blitt behandla forskjellig fra fylke til fylke. Nå får vi en mer likhet for loven uansett hvor i landet vi bor, sier Neegård Halvorsen.

Greit at folk blir sagt opp

Neegård Halvorsen viser til at samfunnet ikke kan være en lønnssubsidiering for enkelte bransjer som i perioder ikke har arbeid til de ansatte. Hun mener at oppsigelser og midlertidig ansettelser i noen tilfeller er riktig.

– Det er ikke noen god løsning, men det gjør til at man bruker de velferdsgodene vi har på best mulig måte, sier Neegård Halvorsen.

Rina Neegård Halvorsen

– Dette er en innskjerping av loven, og ikke noe nytt, sier Rina Neegård Halvorsen ved NAV Telemark.

Foto: Anita Moland / NRK

– Det betyr at vi vil få flere midlertidig ansatte?

– Det vil det kunne gjøre for enkelte yrker, ja. Men da står de en ledighetskø som gjør at de har lettere for å få andre jobber, og det blir lettere for andre arbeidsgivere å rekruttere dem, sier Neegård Halvorsen.

Hvilepute

Hun mener at dagpengeordninga kan ha vært ei hvilepute for bransjen. – Man har kunnet legge opp til å bruke det mannskapet man har i de periodene man har bruk for maksimal arbeidskraft, for så å permittere i de mer stille periodene, sier Neegård Halvorsen.

At dagpengeordninga har vært ei hvilepute for bransjen vil ikke Aafoskaas være med på. Han synes verken midlertidig ansettelser eller det å si opp folk er noen løsning. Nå har Maskinentreprenørenes Forbund bedt politikerne om hjelp.

Ber politikerne om hjelp

– Vi har vært på Stortinget og snakka med politikere fra Buskerud, Vestfold og Telemark. De ble overrasket og var ikke klar over at dagpengene forsvinner for dem som må permitteres på grunn av sesongsvingninger, sier Aafoskaas.

– De lovte å bringe dette videre, og jeg har stor tro på at dette vil løse seg, sier Aafoskaas. Han tror og håper at enkelte NAV-kontorer har tolka reglene feil, slik at dette blir ordna opp i. At anleggsarbeidere ikke skal ha rett på lønn fordi vinteren stopper dem, kan Aafoskaas ikke forstå er riktig.

– Dramatisk

– Dette vil få dramatiske konsekvenser for oss i bransjen. Vi kan jo ikke basere oss på et yrke vi ikke kan drive med året igjennom, sier Jarle Osnes.

– Hva vil skje med deg hvis du blir permittert?

– Noen uker skal jeg nok klare, men ikke flere måneder, sier Osnes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark