Hopp til innhold

Hyttefirma kan få tvangsmulkt

Det latviske firmaet som underbetalte hyttesnekkere på Rauland, har fått vedtak om tvangsmulkt fra Arbeidstilsynet.

Hytte i Rauland

Nå kan det latviske firmaet risikere tvangsmulkt fra Arbeidstilsynet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

De fire underbetalte, latviske snekkerne som har satt opp en hytte i Rauland, var ikke lovlig registrerte arbeidere i Norge.

Arbeidstilsynet krever at det latviske byggefirmaet Sia Ekla rydder opp, og skaffer ID-kort til arbeiderne. Hvis ikke, får de tvangsmulkt.

– Enhver som jobber innenfor bygg- og anlegg i Norge, uansett nasjonalitet, skal ha ID-kort, og det skal i grunn være i orden for man begynner å jobbe, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Gunn Gjevestad.

Versto møtte hyttefirmaet

Astrid Versto

Hyttekjøper Astrid Versto har fått forsikringer om at rotet skal bli ryddet opp i.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Kjøperen av hytta er Astrid Versto. Hun har krevd at Flatdal Handlaft rydder opp og etterbetaler lønn til arbeiderne som skal ha fått for dårlig betalt da de satt opp hytta hennes på Rauland.

Versto har tatt saken svært alvorlig og var i møte med det ansvarlige byggefirmaet Flatdal Handlaft på mandag.

I det møtet fikk vi forsikringer om at alt skal ryddes opp i umiddelbart. Arbeiderne skal få etterbetalt alt det de har krav på. Dette var også den klare forutsetningen for at vi skulle fortsette kundeforholdet med Flatdal Handlaft, sier Versto til NRK.no.

Forteller hvem du er

Både Arbeidstilsynet, Skatteetaten og fagforeningene er interessert i at alle har identitetskortet som forteller hvem du er og hvem du arbeider for.

– Det er i forbindelse med sosial dumping vi gjerne vil at arbeidstakerne skal være registrert i de norske registrene. Dette bidrar til en bedring av arbeidsforholdene deres, sier Gjevestad.

Erfaringene med firmaer som får et slikt vedtak er ofte at Arbeidstilsynet får beskjed om at arbeiderne ikke lenger befinner seg i landet.

– De sier også at de skal sørge for at neste gang de kommer til Norge så skal arbeiderne ha ID-kort. Neste gang arbeiderne kommer har de ikke noe ID-kort, sier Gjevestad.

Vil få tvangsmulkt

De latviske arbeiderne fikk i følge Arbeidstilsynet 15 kroner timen for å sette opp en hytte på Rauland. Det lokale firmaet Flatdal Handlaft som hadde ansvaret for å bygge hytta, hadde også ansatt to litauere uten ID-kort.

Det har Flatdal Handlaft fått på plass etter påtrykk fra Arbeidstilsynet. Sia Ekla har ikke gjort dette, og firmaet får en tvangsmulkt på 400 kroner dagen hvis det ikke registrerer arbeiderne innen 22. november.

Og ifølge Arbeidstilsynet er varsler om pålegg også på vei til Flatdal Handlaft, som var hovedkontraktør på hytta i Rauland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark