Hopp til innhold

Streiken stopper eiendomssalget

Eiendomsmeglere i hele landet sliter fordi nødvendige papirer stopper i postsystemet hos streikende kommuner.

Stig Engebretsen

Eiendomsmegler Stig Engebretsen tvinner tomler på kontoret. Salget stopper opp på grunn av streiken.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

På grunn av dette er det umulig å selge boliger i streikekommunene.

– Jeg har flere eiendommer som skal legges ut for salg, men per i dag er det ikke mulig å få nødvendig informasjon fra kommunen, sier eiendomsmegler Stig Engebretsen.

Ved salg av leiligheter klarer meglerne stort sett å få hentet inn opplysningene de trenger til salg. Men ved eneboliger er situasjonen en annen. Her er meglerne avhengig av individuell kommunal informasjon om hver enkelt bolig.

Passer dårlig

– Vi kan ikke selge boligen før vi har all informasjon på plass, sier daglig leder i DNB Nor Eiendom i Porsgrunn, Olav Humlegård.

– Hvordan opplever kundene dette?

– Det er et ubeleilig tidspunkt på året. Vi har mye eiendommer i markedet i tillegg til at vi skal ut med mange. Sånn sett passer ikke dette veldig bra, det må jeg bare erkjenne.

Alt om streiken

Bergjlot Ree Hognestad

Bergjlot Ree Hognestad i Porsgrunn kommune ved papirene som stopper boligsalget.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Gjelder hele landet

Men det er ikke bare i Porsgrunn at det er problemer med boligsalget. I alle streikekommunene i landet finner man igjen fenomenet.

– Svært mange av kommunene har jo stengt, og da får ikke eiendomsmeglerne innhentet de opplysninger som kreves etter eiendomsmeglerloven for å kunne gjennomføre salgene, sier Finn Tveter, direktør i Norges eiendomsmeglerforbund.

Store papirbunker

På kontorene i Porsgrunn kommune ligger store bunker med brev. Det er i disse brevbunkene at flere boligsalg stopper opp.

– Det kan godt hende at eiendomssalget stopper her. Jeg vet at det blant annet ligger flere saker her til byutvikling som de skulle ha jobba med før eiendommene går til salgs, sier Bergljot Ree Hognestad, virksomhetsleder ved serviceavdelinga i Porsgrunn kommune.

- Sånn er det med streik, avslutter hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark