Hopp til innhold

- Skabb angriper gaupe

Det er satt igang ekstraordinær gaupejakt etter at det er sett flere skabbete gauper i Telemark.

Gaupe i Lisleherad

- Den var veldig pjuskete og hadde nesten ikke hår igjen nedover låra, fortsetter Terje Graver.

Foto: Terje Graver

Onsdag kom bonde og gaupejeger Terje Graver over ei skada og skabbete gaupe i Lisleherad. Den siste tida er det observert flere skabbete gauper i området.

- En forbipasserende oppdaga i går kveld at det satt ei gaupe på brøytekanten like ved Lisleherad kirke. Gaupa hoppa opp i et tre, og mange kom for å se på den, forteller Graver.

Gaupe i Lisleherad

Flere skabbete gauper har blitt observert i området.

Foto: Terje Graver
Les: Skaut gaupe med kamera

Les også: «Stig» skoten – jakta stoppa

- Var veldig pjuskete

- Det var en fin naturopplevelse, men etterhvert oppdaga vi at gaupa hadde skabb. Den var veldig pjuskete og hadde nesten ikke hår igjen nedover låra, fortsetter Graver.

Det var flere gaupejegere til stede, men siden gaupejakta var stoppa ble det ikke noe av i går kveld.

Dette var den tredje skabbgaupa som er observert. I tillegg til i Lisleherad er det også sett to gauper med skabb i Hovin i Tinn. Graver spør seg nå om skabbangrepet er et tegn på at gaupebestanden er blitt for stor.

- En populasjon når et tak, også bryter det ut sjukdommer akkurat som ved reveskabb. Kanskje regulerer bestanden seg nå selv på grunn av skabb, tenker Graver.

Kan være slutt for gaupejakta

Morten Johannessen er leder i Miljøvernavdelinga hos fylkesmannen. Sammmen med Statens Naturoppsyn (SNO) jakter de nå gaupa.

- Veterinærinstituttet har vurdert at gaupa er så skadd at den ikke vil klare seg. Hvis gaupa blir funnet, vil den bli avlivet.

- Hvis skaden skyldes et skudd, hva skjer med gaupejakta?

- Hvis det er snakk om en jaktskade på gaupe, vil den bli tatt med på kvota. Er det et hunndyr, vil det bety at gaupejakta er over for i år, fordi det fram til nå er skutt ni av ti hunngauper. Er det en annen type skade, vil den ikke bli regnet med i kvota.

Gaupa var i torsdag kveld ikke funnet.

Gaupe i Lisleherad

Gaupa vil bli skutt når den blir funnet.

Foto: Terje Graver