Hopp til innhold

- Du skal få alle svar på norsk

Den norske Google-sjefen drømmer om å bryte ned språkbarrierene på nettet.

Jan Grønbech

- Å bryte ned språkbarrierene er veldig viktig, sier Google-sjef i Norge, Jan Grønbech.

Foto: Google

Google er verdens mest brukte søkemotor på nettet og har mer enn halvparten av søketrafikken i verden. I tillegg lanserer de stadig nye tjenester på nettet.

Torsdag kveld holdt den norske Google-sjefen, Jan Grønbech, foredrag for en fullsatt sal på Klosterøya i Skien.

Få alle svar på norsk

- Å bryte ned språkbarrierene er noe som er veldig viktig. En av våre gründere, Sergey Brin, er veldig opptatt av dette. Drømmen er at man søker etter noe som nordmann, men svaret finnes for eksempel bare på en kinesisk nettside. Målet er at du skal få svaret du søker på norsk.

Grønbech sier de allerede er i gang med utviklingen.

- Dette er veldig vanskelig, men vi er veldig fornøyd med hvor langt vi er kommet. Om ikke så mange år tror vi dette vil fungere godt nok på alle de vanligste språkene, og så godt at det virkelig kan brukes til noe.

1,8 milliarder bruker Internett

Ifølge Grønbech er søking fra mobil det store satsningsområdet for Google framover.

- I dag er det 1,8 millarder mennesker som bruker Internett. Fem milliarder har ikke tilgang til nett. De kommer ikke til å kjøpe seg en pc, og deres første møte med nett kommer til å bli på mobil.

Han forteller at Google jobber på spreng med å lage operativsystemer for mobiler som blir raske og enkle, og som gjør at de neste to milliardene kommer på nett på mobiltelefonen.

Drømmen er at man søker etter noe som nordmann, men svaret finnes for eksempel bare på en kinesisk nettside. Målet er at du skal få svaret du søker på norsk

Jan Grønbech, Google-sjef i Norge

Nye løsninger

E-post slik de fleste av oss kjenner det idag vil også forandre seg mye, skal vi tro Grønbech. I går fortalte han om Googles nye løsninger.

- E-post er nesten like gammelt som brevpost. Det er på ingen måte en optimal måte å jobbe på. Det skaper ofte mer frustrasjon enn glede, og vi er jo alle plaget av søppel-e-post.

Google-sjefen forteller om Google Wave , en webapplikasjon designet for å bringe sammen e-post, lynmeldinger og nettsamfunn.

- Google Wave er funnet opp med tanke på hvordan e-post ville sett ut dersom det ble funnet opp i dag. Jeg tror det vi ser på Google Wave i dag er en liten begynnelse. Dette vil være en ny måte å kommunisere på.

Les også: Forlik mellom Google og gogle.no