Hopp til innhold

Betaler seg frem i helsekø

Har du penger, er det kapasitet.

Folk uten arbeidsgiver kan bli tapere i helsekøene.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Pasienter risikerer å stå flere uker i offentlig helsekø, selv om det er ledige timer ved private klinikker.

- Kunstig venteliste

Espen Lyche fra Porsgrunn fikk henvisning til en MR-undersøkelse ved Telemark Røntgensenter. Der måtte han vente i tre uker på undersøkelsen hvis den skulle dekkes av det offentlige.

Lycke bestemte seg for å betale selv og fikk tilbud om time samme dag.

- Jeg spurte om det var mulig å ta det som en privatperson og betale for det selv, og da sa de jeg kunne få time med en gang. Det kostet 1700 kroner mot 200 kroner som jeg ellers måtte ha betalt i egenandel, forteller han.

Fredrik Paulsen

- Enkelte pasienter ønsker å betale selv, og de betaler seg da rett og slett frem i køen, sier Fredrik Paulsen, daglig leder ved Telemark Røntgensenter.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Lycke blir irritert av å tenke på hvordan systemet fungerer.

- Det virker som de har en kunstig venteliste, i og med at de egentlig har kapasitet.

Avtale med Helse Sør-Øst

Daglig leder ved Telemark Røntgensenter, Fredrik Paulsen, bekrefter at det er ledig kapasitet.

- Vi har en avtale med Helse Sør-Øst om et antall undersøkelser vi må forholde oss til. Vi må spre det antallet utover et helt år for å gi likt tilbud gjennom hele året, og det medfører økt ventetid. Det betyr også at vi har økt kapasitet, sier han.

- Så de som betaler av egen lomme kan komme inn på dagen?

- Det kan de. De fleste som går utenom den avtalen vi har med Helse Sør-Øst er forsikringskunder, men det er også enkelte pasienter som ønsker å betale selv, og betaler seg rett og slett frem i køen, sier han.

- Bør henvise videre

Stig Grydland er direktør for kjøp av helsetjenester i Helse Sør-Øst, og sier at det må settes et tak for antall undersøkelser det offentlige skal dekke ved private klinikker.

- Man kommer av og til i den situasjonen at det vil være kapasitet utover det avtalefestede volumet vi kjøper på instituttene, sier han.

Grydland understreker at de ønsker at undersøkelser skal bli gitt så raskt som mulig.

- Det betyr at instituttene skal henvise pasientene videre i det offentlige systemet hvis de har ventetider de mener er for lange, sier han.

Les også: Flere kjøper seg ut av helsekøa