Hopp til innhold

- Vi skjønner behovet

Amnesty Norge skjønner ønsket om å låse inne kriminelle barn.

John Peder Egenæs
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Amnesty Norge har forståelse for konstituert politimester Runar Karlsens ønske om at barn som stadig begår vold kan sperres inne på barnevernsinstitusjon.

LES: Vil låse kriminelle barn inne

- De bør kunne låses inne

Kriminaliteten blant barn i Telemark er nesten fordoblet på fem år. Amnesty mener politimesterens ønske ikke er et brudd på menneskerettighetene, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

- Dette strider ikke med menneskerettighetene fordi menneskerettighetene ikke setter noen kriminell lavalder. Det menneskerettighetene slår fast er at de som er under 18 år skal behandles forskjellig fra voksne, og som har barnets beste som hovedsiktemål, sier han.

Skjønner hjertesukket

Konstituert Politimester Runar Karslen mener barnevernsintitusjonene bør få mulighet til å sperre inne barna mot deres vilje, av hensyn til barnas egen og samfunnets sikkerhet.

- Jeg har forståelse for politimesterens hjertesukk. Hvis barn begår voldskriminalitet og vi ser at de gjør det igjen og igjen, så kan jeg forstå at i politimesterens situasjon opplever en fortvilelse, sier han.

- Men hvordan kan Amnesty ha forståelse for å låse inne barn?

- Hvis man har en tilpasset institusjon, og vi snakker om barn som gjentatte ganger har begått grov vold så forstår jeg at man må iverksette tiltak. Det beste er selvfølgelig å jobbe preventivt, men når man først har den situasjonen så bør barnevernsinstitusjoner ha muligheter til å begrense barnas bevegelsesfrihet, både for å beskytte dem selv og samfunnet rundt. Jeg ser at det kan være nødvendig i noen ekstreme tilfeller, sier Egenæs.