Hopp til innhold

Vil låse kriminelle barn inne

Politimester vil ha slutt på den grove barnekriminaliteten.

Fange
Foto: Kent Valio / NRK

Konstituert politimester i Telemark, Runar Karlsen, mener det bør bli mulig å sperre inne barn som gjentatte ganger begår grov kriminalitet.

Poliet i Telemark har registrert en kraftig økning i antall straffbare handlinger begått av barn fra 12 og opptil 14 år de siste årene.

LES: Ranet 92-år gammel kvinne

SE VIDEO: Flere unge kriminelle

Hensynet til samfunnets og barnas egen sikkerhet gjør at vi må tenke nytt, sier Karlsen.

- Det er aktuelt å diskutere om vi kunne hatt et strengere regime knyttet til oppfølging av barnevernet og barnevernsinstitusjoner, sier han.

Ofte gjengangere

Antallet registrerte forbrytelser av 12, 13 eller 14 åringer er nesten fordoblet på fem år. I forrige uke var to 14 åringer med på å angripe en 92 åring i Skien og rane henne for penger. Ofte er det de samme barna som går igjen. Men det eneste politiet kan gjøre er å overlevere dem til barnevernet. Og barnevernet har ikke lov til å holde på institusjon mot deres vilje. Det er et problem mener Karlsen.

- Vi opplever nærmest daglig at vi bringer den type ungdom tilbake til institusjonene, men de kan da bare spasere ut uten særlig hinder.

- Så i de verste tilfellene så vil du ha muligheten til å bruke lås og nøkkel?

- Ja, det er åpenbart interessant å diskutere om samfunnet skal ha et regelverk som både beskytter disse barna og samfunnet forøvrig., sier Karlsen.

- Men å låse inn en 13-åring. Det høres ille ut?

- Vi har jo barn og ungdommer mellom 12 og 15 år som begår ganske alvorlig kriminalitet gjentagende ganger. De begår også tildels alvorlig voldskriminalitet og ran. Det er i slike grove tilfeller hvor man ikke klarer å forebygge fremover med dagens regelverk, at man kunne tenke seg noen unntak. Unntak hvor man kunne se for seg et strengere regime for denne aldersgruppen, sier han.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Fadnes

Barnevernssjef i Skien, Ola Fadnes, mener at å sperre barn inne ikke er veien å gå.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Ingen vei å gå

Barnevernssjef i Skien, Ola Fadnes, er ikke enig med politimesteren i at å sperre barn inne er veien å gå.

- Å sperre inne barn strider både mot menneskerettigheter og norsk lov, så det vil ikke være aktuelt verken nå eller i fremtiden. Men jeg er enig i at det er viktig å se på hvordan vi i større grad kan få kontroll på adferden til endel av disse ungdommene.

Han innrømmer at regelverket som gjelder for ungdommer på institusjon kan være noe svakt.

- Jeg kan se at det kan være for dårlig på enkelte punkter, og det må de sentrale myndighetene ta innover seg og gjøre noe med, sier han.

Straffbare handlinger i Telemark begått av personer under 15 år.

Straffbare handlinger i Telemark begått av personer under 15 år

ÅR

2002

2007

JANUAR-MAI-08

SAKER

222

343

VOLD

29

46

30

NARKOTIKA

5

13