Hopp til innhold

Ruser seg på reisesyketabletter

Flere ungdommer er sendt til sykehus de siste dagene. Felles for dem er at de har tatt reisesyketabletter.

Hele fem ungdommer i 14-15 års alderen har kommet til Sykehuset Telemark de siste 14 dagene. I følge klinikksjef ved sykehuset Per Urdahl har alle tatt store mengder reisesyketabletter, skriver TA.

Urdahl sier at dette er helt nytt for han. Det er det også for de legene han har snakket med både ved Sykehuset Telemark og ved andre sykehus i Norge.

Ny trend?

Han mener dette er en ny trend i enkelte ungdomsmiljøer.

- Tidligere har vi jo hørt om ungdom som ruset seg på lightergass og presset lufta ut av hverandre til de besvimte, men dette med overdoser av reisesyketabletter er et nytt fenomen, sier klinikksjefen til avisen.

Alle de som har kommet inn er ungdomsskoleelever, de har fortalt at de har tatt reisesyketabletter med den hensikt å oppleve rus.

- De har snakket med andre som har forsøkt dette og blitt fortalt at de får en rus med spennende og skumle hallusinasjoner, sier Per Urdahl.

10 tabletter på kort tid

For de som bruker reisesyketabletter når de skal ut på tur er vanlig dose én tablett som du tar en time før reisen starter. Når det gjelder disse ungdommene, har minst to av dem tatt 10 tabletter på kort tid.

Overdose av reisesyketabletter kan føre til hallusinasjoner. Virkningen forsterkes ved alkoholinntak. Enda sterkere bivirkninger er kramper og epilepsi-lignende anfall. I verste fall kan det også føre til pustestans.

- Sannsynligheten for dødsfall er stor ved overdose av slike preparater, sier Urdahl.

Det er reisesyketabletter av typen Postafen og Marzine som er blitt benyttet. Begge variantene selges reseptfritt over disk ved apotekene.

Nå oppfordrer han foreldre til å være oppmerksomme.

De fem ungdommene som ble innbrakt til Sykehuset Telemark er alle utskrevet.

Ikke registrert hos politiet

Leder Skule Worpvik ved narkotikaavsnittet på Grenland politistasjon var ukjent med tilfeller av slike overdoser før TA tok kontakt.

- Vi har ingen slike saker registrert hos oss, men vi har fått opplysninger om at personer i narkomiljøet har antydet at overdose av reisesyketabletter gir samme type rus som bruk av valium, sier Worpvik.