Hopp til innhold

Har ikke skjedd på ti år

Ikke siden hannbjørnen Läfto herjet på slutten av 90-tallet har dette skjedd.

Ole Roer og bjørnen Läfto
Foto: Ole Roer

For første gang på ti år har bjørn drept sau i Telemark.

Fylkesmannen har utbetalt erstatning for i alt 27 sau og lam som bjørnen tok i Vinje i fjor sommer og høst.

Läfto herjet

Ikke siden bjørnen Läfto herjet i heiområdene i Fyresdal og Nissedal i 1997 er det påvist sau som er drept av bjørn i Telemark.

Den radiomerkede hannbjørnen Läfto krysset riksgrensen fra Sverige til Norge i april-mai 1997, og gikk inn i Trysil. 24. juli ble den peilet i Telemark for første gang. I august ble det for første gang dokumentert at Läfto hadde tatt dyr på beite. Etterhert beveget bjørnen seg inn i Aust-Agder fylke, og endte til slutt sitt liv 17. april 1998, etter at den hadde beveget seg inn mot bebyggelsen i Åmli uten å trekke seg tilbake ved gjentatte forsøk på å skremme den.

Ville felle bjørnen

Sauebøndene krevde fellingsløyve for bjørnen som herjet i Telemark i fjor sommer og høst, men fikk det ikke. Odd Frydenlund Steen hos Fylkesmannen i Telemark, mener fortsatt dette var en riktig vurdering.

- Slik vi ser det har det ikke vært naturlig å gi fellingstillatelse på det dyret. Når skadene ble oppdaget ble det stilt midler til disposisjon for beietlaget som ble rammet av skadene. De sanket inn sauene raskt og effektivt, og dermed unngikk de jo videre skader. Nå vet ingen hvor den bjørnen ligger, men den gjør ingen skade så lenge den ligger i hi om vinteren. Når og hvor den kommer ut igjen vet vi ikke, sier han.

(NRK)